Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Romanje treh Slovenij, Svete Višarje 2010 (foto: Matjaž Merljak)
Romanje treh Slovenij, Svete Višarje 2010

Kulturni zaključek romanja

| 06.08.2010, 08:10 Matjaž Merljak

Tretji del 22. romanja treh Slovenij 1. avgusta 2010 na Svetih Višarjah je bil kulturni program. V njem so se spomnili slikarke Bare Remec, s pesmijo pa je program obogatil združeni zbor iz Ulma, Augsburga, Stuttgarta in Ravensburga pod vodstvom župnika Romana Kutina.

Povezovalec Stane Mihelič se je slikarke Bare Remec spomnil z naslednjimi besedami:

Že lansko leto je bil kulturni program naravnan na likovno umetnost, spomnili smo se Toneta Kralja. Letos pa se bomo spomnili akademske slikarke Bare Remec, ki se je rodila pred sto leti. Premnogi zamolčani umetniki si le počasi utirajo pot v vseslovensko zavest. Tako tudi Baro Remec večinoma poznajo le tisti, ki so imeli tesnejši stik s Slovensko literaturo, ki je nastajala v tujini. Pa je vendar kot diplomantka zagrebške likovne akademije v Ljubljani svoja dela razstavljala že pred vojno. Po vojni je delila usodo beguncev. Čeprav jo je zelo navdihovalo življenje najbolj prvinskih indijanskih ljudstev na severu in jugu Argentine, je neutrudno delala tudi za potrebe slovenske skupnosti in opremila vrsto izdaj Slovenske kulturne akcije. V Buenos Airesu je ustanovila celo Umetniško šolo, na kateri je tudi poučevala. Kot cenjena in priznana umetnica je razstavljala v najelitnejših galerijah Buenos Airesa. Umrla je leta 91, ne da bi še kdaj videla Slovenijo in svoje belo mesto, rodno Ljubljano. Njej v spomin nam bo zbor zapel koroško ljudsko v priredbi skladatelja Pavla Kernjaka: Roz, Podjuna, Zila.

Združeni pevski zbor iz južne Nemčije na Višarjah
Združeni pevski zbor iz južne Nemčije na Višarjah © Matjaž Merljak

Med kulturnim programom so zbrane pozdravili poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle, Mojca Kucler – Dolinar pa je prisotne opogumljala, da vsak izpolni svojo vlogo, ki jo ima v življenju.

V imenu Svetovnega slovenskega kongresa je pozdravil tudi Tomaž Pavšič.

Gregor Rupnik
Gregor Rupnik © Matjaž Merljak
Ves čas romanja je bila pred Ehrlichovem domom na ogled tudi razstava upodobitev višarske Matere Božje. V imenu bovškega društva Ars je spregovoril Gregor Rupnik.

Bovčani so na Višarje hodili že od nekdaj. Zbiratelj domačin Edvin Trinko iz Loga pod Mangartom in arhivska zbirka podobic Semeniške knjižnice Ljubljanskega semenišča – njen ravnatelj je dr. Marijan Smolik –, ter ob pomoči specialistke dr. Maje Lozar Štamcar, pa so bovškemu društvu Ars omogočili pripravo razstave upodobitve višarske Matere Božje na podobicah, razglednicah in bakrorezih – ob 650. obletnici Svetih Višarij, ki je sedaj razstavljena na Višarjah, pred tem je bila v Bovcu, so jo pripravljeni predstaviti še kje.

Razstava upodobitev Višarske Matere Božje
Razstava upodobitev Višarske Matere Božje © Matjaž Merljak

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...