Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup

Mati Terezija neprecenljiv dar za svet

Cerkev na Slovenskem | 26.08.2010, 14:22 Marta Jerebič

Pred 100 leti se je v Skopju rodil Angel revnih, Mati Terezija iz Kalkute. Danes se svet s številnimi slovesnostmi spominja te pomembne obletnice. Papež Benedikt XVI. se jim je duhovno pridružil s sporočilom, ki ga je poslal sedanji vrhovni predstojnici misijonark ljubezni, ki jih je Mati Terezija ustanovila leta 1950. Sveti oče je blaženo označil kot neprecenljiv dar za svet.

 

„Pridi, bodi moja luč,“ je bilo Kristusovo povabilo Materi Tereziji. Papež Benedikt XVI. je misijonarke ljubezni spodbudil, naj tudi one sledijo temu povabilu ter nenehno črpajo iz duhovnosti in zgledov blažene Matere Terezije. Sporočilo, ki ga je sveti oče poslal sedanji vrhovni predstojnici reda, s. Mary Prema, je med mašo v matični hiši misijonark ljubezni v Kalkuti, prebral tamkajšnji nadškof. S tem se je v tem indijskem mestu, kjer je Mati Terezija tudi pokopana, začelo posebno leto, posvečeno njej. Podobno leto so razglasili po nekaterih drugih državah, na primer v Albaniji.

V Skopju, kjer se je Mati Terezija rodila, bodo danes položili cvetje pri njenem kipu, parlament bo imel slavnostno sejo, v prihodnjih dneh pripravljajo več prireditev, med njimi filmski festival o Materi Tereziji. Slovesno somaševanje v skopski stolnici, ki se je začelo pred pol ure, vodi beograjski nadškof Stanislav Hočevar.

Na poseben način se bodo blažene Matere Terezije spomnili tudi v ZDA, kjer so na pobudo Katoliške lige v barvi misijonark ljubezni, modri in beli, okrašene cerkve ali osvetljene druge stavbe.

Slovesnosti v Sloveniji

V Sloveniji obletnico praznujemo z izidom knjige z izbranimi spisi Matere Terezije, ki jo je na tiskovni konferenci predstavila založba Družina. V župnijski cerkvi na Ježici v Ljubljani pa bo ob 18. uri molitvena ura, ki jo bodo pripravile misijonarke ljubezni. Mašo bo nato daroval ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. 100-letnice rojstva Matere Terezije se bodo spomnili tudi na romanju, ki ga v začetku oktobra v Makedonijo - po poteh škofa Janeza Gnidovca - pripravlja revija Ognjišče.

Mati Terezija in Radio Ognjišče

Z ustanoviteljico misijonark ljubezni smo zelo povezani tudi na Radiu Ognjišče, saj je sozavetnica naše kapele, v njej pa hranimo tudi njene relikvije. Glavni in odgovorni urednik Franci Trstenjak: „Imeti relikvijo blažene Matere Terezije je nedvomno velika milost, saj se na ta način radijci čutimo prav posebej povezani s to svetnico, ki nas nagovarja, da bi v svojem življenju kar najbolj uresničevali Jezusovo zapoved ljubezni do bližnjega. Mislim, da prav navzočnost teh relikvij in njenega zgleda spodbuja vse nas, da si tudi v radijskem programu prizadevamo, da poslušalce nagovarjamo, naj resno vzamejo Jezusovo zapoved ljubezni.

Misijonarke ljubezni v Sloveniji

Poslanstvo Matere Terezije danes nadaljuje 5 tisoč sester redovne skupnosti misijonark ljubezni, ki delujejo v več kot 700 skupnostih v 135 državah sveta. Že 23 let so po štiri sestre prisotne tudi v Sloveniji, v župniji Ljubljana Ježica.

Sestre so vedno v taki mednarodni zasedbi. Največ sester po svetu prihaja iz Indije. Pri nas v Evropi pa je to mešano. Vedno je kakšna iz Indije, Afrike in nekaj Evropejk. Trenutno je tako prednica Slovakinja. Ena sestra je iz Afrike, ena iz Indije in ena iz Hrvaške,“ je povedal župnik v Ivančni Gorici Jurij Zadnik, ki je delo misijonark ljubezni na Ježici spremljal 11 let.

Sestre sem spremljal kot župnik tudi pri njihovem konkretnem delu, ko so sprejemale brezdomce. Sestre imajo namreč na Ježici tudi dom za brezdomce, ki so ga zgradile pred petimi leti. Sicer pa je njihov apostolat obisk najbolj ubogih, tj. obisk zapornikov, ljudi v domovih za ostarele, na zasebnih domovih, kjer doživljajo kakšne stiske ali osamljenost.“

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...