Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Benedikt XVI. o iskanju Resnice pri sv. Avguštinu

Cerkev po svetu | 25.08.2010, 14:05 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je med današnjo splošno avdienco v Castel Gandolfu pozval h končanju nasilja v Somaliji. Pri katehezi pa nas je povabil, naj si svetnike izberemo kot sopotnike na poti vere. Ob tem je znova spregovoril o sv. Avguštinu in njegovi temeljni značilnosti: nenehnem iskanju Resnice.

Vsak bi moral imeti kakšnega svetnika, ki mu je blizu, moli na njegovo priprošnjo in ga posnema, je dejal papež in dodal, da je zato potrebno bolje poznati svetnike, začenši pri tistem, po katerem nosimo ime. Benedikt XVI. je ob tem izrazil posebno navezanost na nekatere like svetnikov. Poleg sv. Jožefa in sv. Benedikta, po katerih se imenuje, mu je še posebej blizu sv. Avguštin, ki ga je od blizu spoznal prek študija in molitve in je postal dober sopotnik v njegovem življenju in papeškem poslanstvu.

Benedikt XVI. se je nato osredotočil na pomemben vidik človeške in krščanske izkušnje sv. Avguština – njegovo nenehno iskanje Resnice. Ta značilnost je zelo aktualna tudi v današnjem času, v katerem se zdi, da je relativizem paradoksno tista resnica, ki mora voditi misel, izbiro in vedenje. Sv. Avguštin je v svojem iskanju spoznal, da ni sam našel Resnice, ampak je Resnica, ki je Bog, našla njega. Na tej poti do resnice pa je izrednega pomena tišina. Danes, je dejal papež, vlada nekakšen strah pred tišino, zbranostjo, premišljevanjem o svojih dejanjih in globljem smislu našega življenja.

„Pogosto želimo živeti le bežne radostne trenutke v življenju, in se slepimo, da to prinaša dolgotrajno srečo. Raje živimo površno, ker se nam to zdi lažje, pravzaprav imamo strah pred iskanjem Resnice ali pa nas je mogoče strah, da nas bo Resnica našla, se nas oprijela in spremenila življenje, kot se je zgodilo sv. Avguštinu.“

Papež je zato ob koncu splošne avdience vse ljudi povabil, naj se ne bojijo Resnice, naj nikoli ne prekinejo poti k njej in naj nikoli ne prenehajo iskati resnice o samih sebi in stvareh z notranjim očesom srca.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...