Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik

Mariji Kraljici zaupajmo vsakdanjo molitev za mir

Papež in Sveti sedež | 22.08.2010, 13:28 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je v današnjem nagovoru pred molitvijo Angelovega čaščenja spregovoril o podobi Marije Kraljice, katere praznik obhajamo danes, osem dni po vnebovzetju Device Marije. Marijo tokrat zremo v podobi kraljice, ki jo je kronal njen Sin in jo tako pridružil svojemu kraljevskemu statusu.

Papež je v svojem nagovoru uvodoma izpostavil, kako se v Marijinem kronanju za kraljico potrjuje evangeljska resnica, da Bog ponižuje ošabne in močne, povzdiguje pa ponižne. »Mala in preprosta deklica iz Nazareta je postala Kraljica Sveta«, je dejal Benedikt XVI. in pojasnil, da je to ena izmed podrobnosti, ki razodevajo Božje srce. »Po milostnem božjem načrtu je bila Brezmadežna Mati v polnosti pridružena Sinovi skrivnosti«, torej njegovemu učlovečenju, zemeljskem življenju, trpljenju, smrti ter končno vstajenju in vnebohodu. Mati je bila s Sinom deležna ne samo človeških vidikov te skrivnosti, ampak po delovanju Svetega Duha v njej, tudi globoke namembnosti božje volje, tako da je bilo vse njeno ubogo in ponižno bivanje povzdignjeno, preobraženo in poveličano, saj je stopila skozi 'tesna vrata', ki je Jezus sam«. Marija je bila tako prva, ki je vstopila v Božje kraljestvo skozi odprta vrata, ki je Kristus.

Papež je hotel z današnjim nagovorom obnoviti pobožnost do Matere in Kraljice, da bi njeni priprošnji zaupali vsakdanjo molitev za mir, »zlasti tam, kjer najbolj besni nesmiselna logika nasilja, da bi se vsi ljudje prepričali, kako si moramo na tem svetu medsebojno pomagati kot bratje za izgradnjo civilizacije ljubezni«, je še dejal papež.

 

Papež in Sveti sedež
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.