Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Splošna avdienca o sv. Piju X. Poziv za pomoč Pakistanu

Cerkev po svetu | 18.08.2010, 12:51 Marta Jerebič

Splošna avdienca papeža Benedikta XVI. je danes potekala na dvorišču apostolske palače v Castel Gandolfu. Sveti oče je mednarodno skupnost pozval, naj pomaga žrtvam poplav v Pakistanu, sicer pa je pri katehezi spregovoril o sv. Piju X., ki goduje v soboto.

Za papeža je bil izvoljen leta 1903, umrl pa je tik pred prvo svetovno vojno. Po besedah Benedikta XVI. nas sv. Pij X. uči, da mora biti intimna osebna povezanost s Kristusom osnova našega delovanja na vseh področjih. To zvezo moramo vsak dan gojiti in krepiti.

Sv. Pija X. odlikujejo ljubezen do Kristusa in Cerkve, ponižnost in preprostost ter velika dobrodelnost do najbolj ubogih. Benedikt XVI. dodaja: „Papeževanje sv. Pija X. je pustilo neizbrisno znamenje v zgodovini Cerkve. Zaznamovalo ga je prizadevanje za reformo, ki jo je mogoče na kratko povzeti z geslom: »Prenoviti vse stvari v Kristusu«.

Katekizem

Pij X. je namreč sprožil številne pobude: reorganizacijo rimske kurije, začetek redakcije Zakonika cerkvenega prava, revizijo študija in poteka izobraževanja kandidatov za duhovništvo z ustanovitvijo številnih pokrajinskih semenišč. V času svojega župnikovanje je sestavil katekizem, med opravljanjem škofovske službe v Mantovi pa si je prizadeval za enoten katekizem.

Kot pristen dušni pastir je razumel, da je za njegov čas, tudi zaradi pojava emigracije, potreben katekizem, na katerega bi se vsak vernik lahko naslonil ne glede na kraj bivanja in življenjske okoliščine. Kot papež je pripravil povzetek krščanskega nauka za rimsko škofijo, ki se je potem razširil po Italiji in po svetu. Ta katekizem, ki se imenuje tudi 'katekizem Pija X.', je bil zaradi preprostega, jasnega in natančnega jezika ter razlagalne učinkovitosti za mnoge zanesljivo vodilo pri učenju verskih resnic.

Sv. Pij X. je posebno pozornost namenil tudi liturgični reformi, zlasti sakralni glasbi, spodbujal je vsakodnevno prejemanje svetega obhajila in določil prvo sveto obhajilo pri sedmih letih otrokove starosti.

Poziv za Pakistan

Številnih žrtev poplav v Pakistanu in vseh, ki trpijo zaradi tega, se je med današnjo splošno avdienco spomnil tudi papež Benedikt XVI. Ob tem je pozval: „Tem našim hudo preizkušanim bratom pokažimo svojo solidarnost, mednarodna skupnost pa konkretno podporo.“

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...