Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Splošna avdienca o sv. Piju X. Poziv za pomoč Pakistanu

Cerkev po svetu | 18.08.2010, 12:51 Marta Jerebič

Splošna avdienca papeža Benedikta XVI. je danes potekala na dvorišču apostolske palače v Castel Gandolfu. Sveti oče je mednarodno skupnost pozval, naj pomaga žrtvam poplav v Pakistanu, sicer pa je pri katehezi spregovoril o sv. Piju X., ki goduje v soboto.

Za papeža je bil izvoljen leta 1903, umrl pa je tik pred prvo svetovno vojno. Po besedah Benedikta XVI. nas sv. Pij X. uči, da mora biti intimna osebna povezanost s Kristusom osnova našega delovanja na vseh področjih. To zvezo moramo vsak dan gojiti in krepiti.

Sv. Pija X. odlikujejo ljubezen do Kristusa in Cerkve, ponižnost in preprostost ter velika dobrodelnost do najbolj ubogih. Benedikt XVI. dodaja: „Papeževanje sv. Pija X. je pustilo neizbrisno znamenje v zgodovini Cerkve. Zaznamovalo ga je prizadevanje za reformo, ki jo je mogoče na kratko povzeti z geslom: »Prenoviti vse stvari v Kristusu«.

Katekizem

Pij X. je namreč sprožil številne pobude: reorganizacijo rimske kurije, začetek redakcije Zakonika cerkvenega prava, revizijo študija in poteka izobraževanja kandidatov za duhovništvo z ustanovitvijo številnih pokrajinskih semenišč. V času svojega župnikovanje je sestavil katekizem, med opravljanjem škofovske službe v Mantovi pa si je prizadeval za enoten katekizem.

Kot pristen dušni pastir je razumel, da je za njegov čas, tudi zaradi pojava emigracije, potreben katekizem, na katerega bi se vsak vernik lahko naslonil ne glede na kraj bivanja in življenjske okoliščine. Kot papež je pripravil povzetek krščanskega nauka za rimsko škofijo, ki se je potem razširil po Italiji in po svetu. Ta katekizem, ki se imenuje tudi 'katekizem Pija X.', je bil zaradi preprostega, jasnega in natančnega jezika ter razlagalne učinkovitosti za mnoge zanesljivo vodilo pri učenju verskih resnic.

Sv. Pij X. je posebno pozornost namenil tudi liturgični reformi, zlasti sakralni glasbi, spodbujal je vsakodnevno prejemanje svetega obhajila in določil prvo sveto obhajilo pri sedmih letih otrokove starosti.

Poziv za Pakistan

Številnih žrtev poplav v Pakistanu in vseh, ki trpijo zaradi tega, se je med današnjo splošno avdienco spomnil tudi papež Benedikt XVI. Ob tem je pozval: „Tem našim hudo preizkušanim bratom pokažimo svojo solidarnost, mednarodna skupnost pa konkretno podporo.“

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.