Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Marija (foto: Sebastjan Erlah)
Marija | (foto: Sebastjan Erlah)

V pričakovanju velikega šmarna

| 12.08.2010, 13:21 Petra Stopar

Nedelja, ki je pred nami, je posvečena prazniku Marijinega vnebovzetja – velikemu šmarnu. Na predvečer enega od največjih krščanskih praznikov bodo slovesne romarske maše, procesije z Marijinim kipom in lučkami ter nočna bdenja. Pri svetih mašah na sam praznik pa bodo škofje obnovili izročitev slovenskega naroda Materi Božji, kar so prvič storili leta 1992. V Sloveniji je Mariji posvečenih približno 320 cerkva.

Škofija Celje

V župnijski in romarski cerkvi sv. Marije Zvezde v Novi Štifti pri Gornjem Gradu bo v soboto ob 19.00 slovesno sv. mašo daroval kardinal dr. Franc Rode. Po sv. maši bo okrog cerkve procesija z Marijinim kipom in lučkami.

V romarski cerkvi Marijinega obiskanja v Petrovčah bo v nedeljo ob 10.00 slovesno sv. mašo daroval celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek.

V samostanu Brezmadežne sester klaris v Nazarjah bo v nedeljo ob 10.00 sv. mašo daroval kardinal dr. Franc Rode.

V romarski cerkvi Marijinega rojstva na Svetih gorah nad Sotlo v župniji Svetega Petra pod Svetimi gorami bo v nedeljo ob 11.00 slovesno sv. mašo daroval upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran.

Škofija Koper

V župnijah Piran in Strunjan bodo letos že šesto leto zapored pripravili procesijo z barkami. V cerkvi sv. Jurija v Piranu bodo v petek ob 19.30 sprejeli strunjansko Marijo, ob 20.00 pa bo sledila sv. maša in petje litanij Matere Božje. V cerkvi sv. Jurija v Piranu bo v soboto ob 9.00 do 17.00 potekalo čaščenje strunjanske Marije. Ob 17.00 bodo Marijo iz cerkve prenesli na glavni pomol v Piranu. Sledila bo procesija z barkami, ki jo bo vodil koprski škof msgr. Metod Pirih. Sodelovala bosta tudi Pihalni orkester Bežigrad in Prostovoljno gasilsko društvo Piran. V Strunjanu bo ob 18.30 sprejem na pomolu pri Lambadi, nato pa sprevod do strunjanske cerkve Marijinega prikazanja. Sodelovali bodo gasilci iz Krkavč in Sv. Petra. Slovesna sv. maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov daroval koprski škof msgr. Metod Pirih, bo ob 19.30, ob 20.30 pa bo procesija z lučkami do križa ter molitev za ribiče in pomorščake.

V baziliki Marijinega vnebovzetja na Sveti Gori bo v nedeljo ob 10.00 sv. mašo daroval koprski škof msgr. Metod Pirih. V stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru bo maševal ob 19.00.

V podružnični cerkvi Matere Božje, Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi bo v nedeljo ob 10.00 sv. mašo daroval koprski pomožni škof msgr. dr. Jurij Bizjak.

Nadškofija Ljubljana

V župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kranjski Gori bo na predvečer Marijinega praznika in v počastitev 500-letnice posvetitve tamkajšnjega svetišča v soboto ob 20.00 ljubljanski nadškof metropolit msgr. Anton Stres daroval sv. mašo, po njej pa bo vodil tudi procesijo z lučkami.

V župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kranju na Primskovem bo v soboto ob 19.00 ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik daroval sveto mašo, po njej pa bo vodil tudi procesijo z lučkami.

V narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah bo v nedeljo ob 10.00 ljubljanski nadškof metropolit msgr. Anton Stres daroval praznično sv. mašo, med katero bodo obnovili posvetitev slovenskega naroda Božji materi Mariji. V župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Lescah bo ob 17.00 daroval praznično sv. mašo, med katero bo blagoslovil nove orgle.

V župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kranjski Gori bo v nedeljo ob 10.00 sveto mašo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Nadškofija Maribor

V baziliki Marije Zavetnice na Ptujski Gori bo v soboto ob 19.00 molitvena ura, ob 20.00 pa sv. maša in procesija z lučkami. Sv. mašo bo daroval mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Franc Kramberger. S polnočno sv. mašo se bo začelo molitveno bdenje, ki bo trajalo do jutra. V tamkajšnji baziliki bo v nedeljo ob 10.00 slovesna sv. maša, ki jo bo daroval mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Franc Kramberger. Med sv. mašo bo obnovitev posvetitve slovenskega naroda Mariji, po njej pa bodo pete litanije Matere Božje. Sv. mašo bo na prvem programu neposredno prenašala Televizija Slovenija.

Na Homcu pri Slovenj Gradcu bo v nedeljo ob 10.00 slovesno sv. mašo daroval mariborski nadškof pomočnik msgr. dr. Marjan Turnšek.

V župniji Gornja Polskava bo v nedeljo mariborski upokojeni pomožni škof msgr. dr. Jožef Smej ob 9.45 blagoslovil križ pred cerkvijo, ob 10.00 pa bo daroval slovesno sv. mašo.

Škofija Murska Sobota

V župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Turnišču bo v nedeljo ob 10.00 sv. maša, ki jo bo daroval murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf.

Škofija Novo mesto

V novomeški škofiji bodo s praznovanjem Marijinega praznika začeli v soboto ob 20.00 s procesijo z baklami, ki se bo začela v župnijski cerkvi na Čatežu in bo potekala do Marijine cerkve na Zaplazu. Sveto mašo bo daroval generalni vikar prelat Božidar Metelko.

Na škofijski romarski božji poti v cerkvi Marijinega vnebovzetja na Zaplazu bo v nedeljo ob 10.00 osrednja škofijska slovesnost, ki jo bo vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...