Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Janez Janša (foto: Sebastjan Erlah)
Janez Janša

Leporečje in narodna sprava

Slovenija | 11.08.2010, 17:42

V oddaji Pogovor o smo tokrat prisluhnili nagovoru predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janše, ki je v sklopu 16. letnega tabora SDS v Lepeni spregovoril o aktualnih družbeno-političnih temah. Dotaknili pa smo se tudi področja narodne sprave. Na Študijskem centru za narodno spravo nas je gostila direktorica centra Andreja Valič.

Kdo smo Slovenci?

Predsednik SDS Janez Janša je uvodoma spregovoril o identiteti Slovencev. Povedal je, da se Slovenci še vedno ukvarjamo z lastno identiteto. „Narod, ki nima zaokrožene identitete, ima težave z aktualnim dogajanjem in doseganjem strateških ciljev, zato želimo spodbuditi razpravo o narodni identiteti ter stereotipe o naši manjvrednosti pospraviti v zgodovino,“ je dejal Janša in omenil, da pri raziskovanju te teme obstajajo le omejitve, ki si jih sami postavljamo, saj nismo več pod pritiski Dunaja ali Beograda. Dodal je, da bo tema aktualna tudi v prihodnjih letih, ko bo naša narodna identiteta bolj jasna.

Z leporečjem proti gospodarski krizi

Janša je povedal, da se Slovenija z gospodarsko krizo spopada neučinkovito. Kljub temu pa državljani posledic krize še ne čutimo, ker se država zadolžuje, kar ohranja splošni standard. Opozoril je, da se država zadolžuje na račun prihodnjih generacij in dodal, da je Slovenija v krizo vstopila kot druga najmanj zadolžena država v Evropi. Ocenil je, da smo pri spopadanju s krizo v Sloveniji „priča zadolževanju in leporečju, ki bi se hitro končalo, če Slovenija ne bi mogla več najemati kreditov, kar se je na neki stopnji zgodilo tudi v Jugoslaviji.“ V tem primeru – tako Janša – bi se hitro pokazala potreba po še večjih dajatvah in neizogibnim dvigom davkov.

Gospodarska kriza ni razlog za težave v Preventu

Kot je znano, se Prevent Global nahaja v stečajnem postopku, vendar po Janševem mnenju gospodarska kriza ni kriva za težave v tej koroški družbi. „Če je podjetje preživelo v času, ko je avtomobilska proizvodnja upadala, potem bi moralo tudi zdaj, ko proizvodnja v podjetjih, za katere Prevent Global dela, raste.“ Pojasnil je, da je družba v težavah zaradi spora med lastniki. Za te pa je vprašanje, kako so prišli do kapitala za to podjetje. Janša meni, da bi morala država za omilitev težave pravočasno uporabiti primerne vzvode in sprožiti preiskavo o tem.

Interpelacija

„Naloga opozicije je, da opozarja na nepravilnosti,“ je dejal Janša, ko se je dotaknil interpelacije zoper ministra za šolstvo Igorja Lukšiča. Z interpelacijo bo, po njegovem mnenju, dodeljevanje sredstev bolj transparentno, saj bosta javnost in državni zbor na to postala pozorna. Dejal je, da bo koalicija ministra sicer ubranila in ponovil očitek, da je razpis, ki ga je objavilo ministrstvo za šolstvo in šport, protizakonit, saj je prilagojen le enemu kandidatu oz. projektu – Mestni občini Ljubljana oz. projektu Stožice.

Narodna sprava – kje si?

Direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič je predstavila svoje delo na področju narodne sprave in vlogo Študijskega centra za narodno spravo. Povedala je, da je center nastal v času prejšnje vlade, zato je to relativno nova institucija. Omenila je, da je center naletel tudi na ovire pri svojem delovanju. „Javnosti je najbrž znano, da nas je del te vlade želel izbrisati,“ je poudarila Valičeva. Povedala je, da Študijski center skuša s svojimi raziskavami in delovanjem dopolniti razumevanje dogodkov polpretekle zgodovine, ki so zaznamovali slovenskega človeka in osvetliti še neraziskane ter pogosto zamolčane teme. Povedala je, da gre pri spravi za proces in da je zelo pomembna za prihodnost. „Dejstvo je, da prihodnosti brez preteklosti ni,“ je dejala Valičeva in dodala, da se morajo predvsem mladi seznaniti s preteklostjo, da bodo lahko gradili na svoji prihodnosti. Dejala je, da so bistvo narodne sprave resnica, pravica in odpuščanje. „Spravni proces ima več ravni, gre za raven politike, prava, izobraževanja in tudi za popolnoma osebno raven. Vsak od nas mora priti do stanja, ki mu rečemo kultura odpuščanja,“ je še povedala Valičeva.

Slovenija, Politika
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...