Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Vatikan (foto: ARO)
Vatikan

Cerkve na Bližnjem vzhodu za večjo edinost med njimi

Cerkev po svetu | 11.08.2010, 11:59

V Vatikanu bo sredi oktobra potekala posebna škofovska sinoda za Bližnji vzhod. Osrednja cilja sinode sta dva. Prvi je na osnovi Božje besede in svetih zakramentov potrditi in okrepiti kristjane v njihovi identiteti, drugi pa je posamezne samostojne Cerkve povezati v enotno skupnost, da bi te skupaj pristno pričevale za krščansko vero.

Papež Benedikt XVI. je 6. junija na Cipru škofom iz Bližnjega vzhoda izročil delovni dokument ali instrumentum laboris za oktobrsko sinodo. Med škofi, ki so iz papeževih rok prejeli dokument, je bil tudi patriarh Koptske katoliške Cerkve v Aleksandriji Antonios Naguib. Ta je v pogovoru za vatikanski časopis L'Osservatore Romano izpostavil, da Cerkve na Bližnjem vzhodu lahko spremenijo stvari, pod pogojem, da spoznajo, kako pomembno je ohraniti medsebojno edinost.

Sinoda naj bi vzpodbudila optimizem

Med nujnimi izzivi, s katerimi se soočajo Cerkve na Bližnjem vzhodu je patriarh Naguib na prvo mesto postavil izobraževanje bogoslovcev, duhovnikov, redovnikov in redovnic, posvečenih oseb in voditeljev laikov. Patriarh je tudi izpostavil ekumenski in medverski dialog. Po njegovih besedah verniki od svojih Cerkva pričakujejo poseganje v vsa področja njihovega življenja: osebno, družinsko, gospodarsko in civilno.

Sicer pa patriarh od sinode za Bližnji vzhod pričakuje, da bo v ljudeh prebudila optimizem. Prav tako pričakuje okrepitev občutka pripadnosti k družini katoliških Cerkva Bližnjega vzhoda, združenih v eno telo velike družine Katoliške cerkve, močno povezane s papežem in s Svetim sedežem.

Naj povemo še to, da so v Turčiji po 30 letih znova odprli dve sirsko-pravoslavni cerkvi. Cerkveni stavbi sta na jugovzhodu Turčije in izhajata iz obdobja od 4. do 6. stoletja. Obnovili so ju s prispevki 72 družin tega območja, ki pripadajo sirski pravoslavno Cerkvi. Prvo bogoslužje po 30 letih je daroval tamkajšnji škof metropolit, udeležilo pa se ga je sto vernikov, ki so prišli tudi iz tujine.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.