Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Papež o dejavnem življenju po logiki ljubezni

| 08.08.2010, 14:57 Petra Stopar

Papež Benedikt XVI. je pri današnjem opoldanskem nagovoru z okna apostolske palače v Castel Gandolfu spregovoril o vsebini današnjega evangelija ter se spomnil svetnikov, katerih god bomo obhajali v tem tednu. Po molitvi Angel Gospodov pa je še pozdravil zbrane vernike v različnih jezikih.

Papež je v opoldanskem nagovoru poudaril vrednost vsakega človeka v božjih očeh in spregovoril o tem, kako nepotrebno je biti zaskrebljeni za zemeljske stvari. To pa seveda ne pomeni, da moramo biti v življenju pasivni. Še več, Bog je v naša srca vlil upanje, ki razsvetljuje in vodi naše življenje. “Prepričani smo, da evangelij ne posreduje le nekega znanja, temveč spodbuja dejanja in spreminja življenje”, je dejal sveti oče. Tudi Abraham, kot smo slišali v prvem berilu, zaupa v Boga in v obljubljeno deželo, čeprav ni vedel, kje jo bo našel. V evangeliju pa nas Jezus spodbuja k dejavnemu življenju, polnemu dobrih del, k pozornosti do bližnjega in logiki ljubezni. Tako bomo namreč najbolje pričakali njegov prihod.

Ob sklepu pa se je sveti oče spomnil še godovnjakov v tem tednu, ki so svoje življenje zakoreninili v Bogu in iz Njega izhajali. Najprej se je spomnil sv. Dominika, katerega god obhajamo danes. V 13. stoletju je ustanovil red Dominikancev, ki je imelo preko študija in molitve poslanstvo izobraževanja družbe o resnicah vere. V istem obdobju je sv. Klara ustanovila red Klaris. 10. avgusta se spominjamo mučenca iz 3. stoletja, sv. diakona Lorenza, spomnili pa se bomo tudi dveh mučencev iz preteklega stoletja, ki sta v Auschwitzu doživela enako usodo. Jutri se bomo spomnili karmeličanke Edith Stein, v soboto pa sv. Maksimiljana Kolbeja. “Oba sta doživela temno obdobje druge svetovne vojne, pa vendar nista nikoli izgubila upanja v Boga življenja in ljubezni”, je še dejal sveti oče.

 

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...