Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

65. obletnica eksplozije atomske bombe nad Hirošimo in Nagasakijem

Svet | 06.08.2010, 10:16 Marta Jerebič

Mineva 65 let od eksplozije atomske bombe nad japonsko Hirošimo. Letošnja spominska slovesnost je bila ena največjih do zdaj. Med delegacijami iz kar 75-ih držav so bili tokrat prvič tudi predstavniki ZDA, Velike Britanije in Francije.

Slovesnost se je začela z medverskim molitvenim srečanjem, temu pa je sledila civilna prireditev v spominskem parku miru, ki se nahaja blizu območja, kamor je padla atomska bomba.

Katoliška Cerkev na Japonskem sicer vsako leto od 6. do 15. avgusta obeležuje '10 dni za mir'. V tem času pripravi razmišljanja o vojnah v preteklosti in molitvena srečanja za mir. V ta sklop se uvršča današnja sveta maša, ki jo je v hirošimski katedrali daroval tamkajšnji škof Joseph Atsumi Misue. Katedrala je danes gostila tudi ekumensko molitveno srečanje in koncert za mir.

Podobne slovesnosti bodo v ponedeljek potekale v Nagasakiju. V eksploziji atomske bombe 9. avgusta 1945 je bila zelo poškodovana tamkajšnja katedrala in v njej lesen Marijin kip, ki so ga pozneje poimenovali Bombardirana Marija iz Nagasakija.

Tamkajšnji nadškof Joseph Mitsuaki Takami je pred nekaj meseci pripravil romanje tega več kot 2 metra visokega kipa po Evropi in ZDA. Med drugim se je aprila ustavil v Rimu, kjer ga je blagoslovil papež, nato pa je maja obiskal New York v času pregledne konference izvajanja določil Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. Nagasaški nadškof se je ob tej priložnosti srečal z generalnim sekretarjem Združenih narodov in ga povabil na obisk v Hirošimo in Nagasaki. Ban Ki Moon, ki se je danes tudi kot prvi vodja svetovne organizacije udeležil te slovesnosti v Hirošimi, je poudaril, da se je potrebno premakniti z "ničelne točke", to je kraja eksplozije prve atomske bombe, na "globalno ničlo" - svet brez orožja za množično uničevanje.

Svet, Cerkev po svetu
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...