Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

65. obletnica eksplozije atomske bombe nad Hirošimo in Nagasakijem

Svet | 06.08.2010, 10:16 Marta Jerebič

Mineva 65 let od eksplozije atomske bombe nad japonsko Hirošimo. Letošnja spominska slovesnost je bila ena največjih do zdaj. Med delegacijami iz kar 75-ih držav so bili tokrat prvič tudi predstavniki ZDA, Velike Britanije in Francije.

Slovesnost se je začela z medverskim molitvenim srečanjem, temu pa je sledila civilna prireditev v spominskem parku miru, ki se nahaja blizu območja, kamor je padla atomska bomba.

Katoliška Cerkev na Japonskem sicer vsako leto od 6. do 15. avgusta obeležuje '10 dni za mir'. V tem času pripravi razmišljanja o vojnah v preteklosti in molitvena srečanja za mir. V ta sklop se uvršča današnja sveta maša, ki jo je v hirošimski katedrali daroval tamkajšnji škof Joseph Atsumi Misue. Katedrala je danes gostila tudi ekumensko molitveno srečanje in koncert za mir.

Podobne slovesnosti bodo v ponedeljek potekale v Nagasakiju. V eksploziji atomske bombe 9. avgusta 1945 je bila zelo poškodovana tamkajšnja katedrala in v njej lesen Marijin kip, ki so ga pozneje poimenovali Bombardirana Marija iz Nagasakija.

Tamkajšnji nadškof Joseph Mitsuaki Takami je pred nekaj meseci pripravil romanje tega več kot 2 metra visokega kipa po Evropi in ZDA. Med drugim se je aprila ustavil v Rimu, kjer ga je blagoslovil papež, nato pa je maja obiskal New York v času pregledne konference izvajanja določil Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. Nagasaški nadškof se je ob tej priložnosti srečal z generalnim sekretarjem Združenih narodov in ga povabil na obisk v Hirošimo in Nagasaki. Ban Ki Moon, ki se je danes tudi kot prvi vodja svetovne organizacije udeležil te slovesnosti v Hirošimi, je poudaril, da se je potrebno premakniti z "ničelne točke", to je kraja eksplozije prve atomske bombe, na "globalno ničlo" - svet brez orožja za množično uničevanje.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.