Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Benedikt XVI. ministrantom: Pomagajte duhovnikom oznanjati Kristusa

Cerkev po svetu | 04.08.2010, 14:34 Marta Jerebič

Trg sv. Petra v Vatikanu so tudi danes preplavile zastave in pesmi več kot 50 tisoč ministrantov in ministrantk, starih od 14 do 25 let. Na mednarodnem srečanju zastopajo 17 evropskih držav, največ, kar 45 tisoč udeležencev pa prihaja iz Nemčije. Papež Benedikt XVI. jih je pri današnji splošni avdienci pozval, naj duhovnikom še naprej pomagajo, da bo Jezus vedno bolj prisoten v svetu.

Množica več kot 50 tisoč ministrantov in ministrantk je navdušeno pozdravila papeževo dobrodošlico. Splošne avdience se je sicer udeležilo 80 tisoč ljudi, Benedikt XVI. pa jim je večinoma v nemškem jeziku spregovoril o obdobju, ko je bil tudi sam ministrant, in o liku sv. Tarzicija, zavetnika ministrantov. Mučeništvo je sredi 3. stoletja pretrpel kot mlad najstnik, ko je nosil sv. evharistijo kristjanom v zapor. Med izpolnjevanjem svojega poslanstva je padel v roke poganov, ki so ga kamenjali do smrti. Ko so ga našli mrtvega, je k sebi stiskal Kristusovo telo, da ne bi prišlo v roke nevernikov. To njegovo pričevanje nam po papeževih besedah nakazuje veliko ljubezen, ki jo moramo gojiti do Evharistije. „To je pomembna naloga, ki vam pomaga, da ste še posebej blizu Gospodu in postajate vedno večji njegovi prijatelji,“ je papež dejal ministrantom in jih spodbudil, naj svojim vrstnikom o prijateljstvu z Jezusom spregovorijo z navdušenjem in brez strahu. Sv. Tarzicij je dal svoje življenje za nekaj dobrega. Od nas se ne pričakuje mučeništva, Jezus nas prosi samo za zvestobo, je še dejal papež in mlade povabil, naj se dobro pripravijo na sveto mašo.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...