Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Goduje zavetnik duhovnikov Janez Vianej

Cerkev na Slovenskem | 04.08.2010, 10:52 Marta Jerebič

Danes goduje Janez Marija Vianej, ki ga je papež Benedikt XVI. junija letos razglasil za zavetnika vseh duhovnikov. Kot župnik v francoskem Arsu je postal znan po svojih izrednih spovednih sposobnostih. V spovednici je preživel večino svojega dneva. Svojim župljanom je tako odkrival pomen in lepoto tega zakramenta.

Kljub temu, da je Janez Vianej živel v drugačnih časih, ga lahko posnemajo tudi današnji duhovniki, je med lansko splošno avdienco ob 150. obletnici njegove smrti dejal papež. „Arški župnik je postal svetnik, ker je bil zaljubljen v Kristusa. Prava skrivnost njegovega pastoralnega uspeha je bila ljubezen do evharistije.“

Janez Marija Vianej je umrl 4. avgusta leta 1859 v Arsu v Franciji. Rodil se je leta 1786 v Dardillyju blizu Lyona. Njegovo mladost so zaznamovala dogajanja francoske revolucije. S sedemnajstimi leti se je odločil postati duhovnik, vendar je njegov oče temu nasprotoval, tako da je Janez lahko v semenišče stopil šele tri leta pozneje. V duhovnika je bil posvečen leta 1815 in je najprej služboval kot kaplan v Ecullyu. Tri leta zatem je bil imenovan za župnika v Arsu. Tam je prebudil vero župljanov s pridigami, zlasti pa z molitvijo in načinom življenja. Obnovil je župnijsko cerkev, ustanovil dom za zapuščene otroke in skrbel za revne. Glas o njegovih izrednih spovednih sposobnostih se je kmalu razširil, tako da so v Ars začeli prihajati številni romarji. V svojem duhovnem življenju je moral prestati veliko preizkušenj, pri čemer mu je bil v pomoč končni cilj njegovega dela: pomoč dušam. Za svetnika ga je leta 1925 razglasil papež Pij XI., štiri leta zatem pa je bil razglašen za zavetnika župnikov. Papež Benedikt XVI. ga je za zavetnika vseh duhovnikov razglasil junija 2010 ob sklepu leta duhovnikov.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...