Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Beremo beremo in svetopisemski literarni natečaj

| 03.07.2010, 01:23 Blaž Lesnik

Tokrat smo v oddaji Beremo beremo klepetali o poletnem branju in povprašali knjižničarja in vas, katere knjige so  najbolj priljubljene poleti. Ob koncu oddaje smo predstavili tudi svetopisemski literarni natečaj, ki ga razpisuje Svetopisemska družba Slovenije. Gre za eno od spremljevalnih dejavnosti svetopisemskega maratona.

Literarni natečaj »ŽIVA BESEDA« vabi k pisanju vse generacije, kliče k odmevom na Božjo besedo – živo, neminljivo, dejavno, ki nas spreminja za večnost. Vsebina prispevkov naj se navezuje na enega izmed petih predlaganih odlomkov iz Svetega pisma; zaželeno je, da je osebno pričevalska in kristocentrična:

1. »V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog…V njej je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudi. In luč sveti v temi, a tema je ni sprejela.« (Jn 1,1.4).

 2. »…Seme je Božja beseda. Ob poti so tisti, ki poslušajo, nato pa pride hudič in jim vzame besedo iz njihovih src, da ne bi verovali in ne bi bili rešeni. Na skali so tisti, ki z veseljem sprejmejo besedo, ko jo slišijo, vendar ti nimajo korenine: nekaj časa verujejo, v trenutku preizkušnje pa odpadejo. Seme, ki je padlo med trnje, so tisti, ki slišijo, vendar se zaradi skrbi, bogastva in naslad življenja na svoji poti zadušijo, tako da ne obrodijo sadov. Seme v dobri zemlji pa so tisti, ki z lepim in dobrim srcem besedo slišijo in jo ohranijo ter v stanovitnosti obrodijo sad.« (Lk 8,11-15)

3. »Iz čistega srca se ljubíte med seboj, ker niste bili prerojeni iz propadljivega, temveč iz nepropadljivega semena, po Božji besedi, ki je živa in večna…« (1 Pt 1,23). 

4. »Božja beseda je namreč živa in dejavna, ostrejša kakor vsak dvorezen meč in zareže do ločitve duše in duha, sklepov in mozga ter presoja vzgibe in misli srca« (Heb 4,12).

5. »Vam sem pisal, ker ste močni in je Božja beseda v vas in ste premagali hudiča« (1 Jn 2,14).


Pogoji in merila natečaja:

1. Besedilo mora biti v slovenskem jeziku, izvirno in še neobjavljeno.

2. Izdelek žanrsko in zvrstno ni omejen.

3. Obsegati sme največ 8.000 znakov (brez presledkov), napisan naj bo v elektronski obliki.

4. Avtorji konkurirajo samo z enim delom.

5. Rok oddaje besedil je 10. september 2010

6. Svoja dela pošljite v priponki na elektronski naslov: sp.maraton@gmail.com, kjer v »zadevo« napišite »Za literarni natečaj«. Tu dobite tudi dodatne informacije.

7. Dopišite svoje podatke: ime in priimek, naslov, letnico rojstva, telefonsko številko, elektronski naslov in na kratko opišite dosedanje izkušnje s področja literarnega ustvarjanja (podatki bodo uporabljeni samo za potrebe natečaja).

8. Avtor dovoljuje Svetopisemski družbi Slovenije brezplačno objavo besedila v tiskani ali elektronski obliki.

9. Strokovna žirija bo izbrala tri najboljša dela. Nagrajeni avtorji bodo častni gostje na zaključni prireditvi Svetopisemskega maratona Živa Beseda, ki bo dne 9. septembra 2010. Tam bodo (po dogovoru) prebrali svoje delo in prejeli nagrado – luksuzno izdajo Svetega pisma.

 

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...