Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Helena KrižnikHelena Križnik

Verski voditelji v Bruslju o odpravi revščine

Cerkev po svetu | 19.07.2010, 14:13

Dvajset predstavnikov krščanske, judovske in muslimanske veroizpovedi iz štirinajstih držav članic se je danes sestalo v Bruslju. Na srečanju, ki ga je gostil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso so razpravljali o boju proti revščini in socialni izključenosti.

Eden izmed ciljev strategije Evropa 2020 je namreč ravno zmanjšanje stopnje revščine za 25 odstotkov do konca tekočega desetletja. Kot predstavnik Katoliške Cerkve se je srečanja udeležil kardinal Peter Erdö, nadškof v Budimpešti. Barroso je po srečanju povedal, da so Cerkve in druge verske skupnosti pomemben dejavnik socialne oskrbe v državah članicah Evropske unije.

„Če se hočemo uspešno boriti proti revščini, ne samo v Evropi, ampak tudi v ostalem svetu, je bistvenega pomena, da izhajamo iz njihovega bogatega zaklada izkušenj na tem področju,“ je dejal Barroso in dodal:“Naše današnje srečanje je potekalo v luči Evropskega boja proti revščini in socialni izključenosti 2010 kot tudi v luči sprejetja strategije Evropa 2020. Razpravljali smo, kako uspešno vključiti v družbo tiste najbolj ranljive, kako zagotoviti enake možnosti za šolanje, prosta delovna mesta ter kako zagotoviti stabilnost sistema z ekonomskega, ekološkega in socialnega vidika,“ je povedal predsednik Evropske komisije.

Srečanja na pobudo Barrosa potekajo že od leta 2005, to pa je bilo že šesto po vrsti. Verskim voditeljem sta se pridružila tudi predsednik Evropske unije Herman van Rompuy in predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek.

VIDEO Evropske komisije

Prihodi verskih voditeljev

Cerkev po svetu, Evropska Unija
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv) Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv)

Dr. Katarina Habe: Ko dajem, celim.

Vsakodnevno ustvarjanje dobrega za ta svet je velika moč, ki jo imamo. Če ves čas razmišljamo, kaj bo jutri, smo res lahko v stresu. Zanimalo nas je, kako lahko postanemo najboljša različica sebe ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...