Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež Benedikt XVI. na Cipru (foto: www.papalvisit.org.cy)
Papež Benedikt XVI. na Cipru | (foto: www.papalvisit.org.cy)

Papež po obisku na Cipru pisal latinskemu patriarhu

Svet | 16.07.2010, 11:31

Papež je latinskemu patriarhu v Jeruzalemu msgr. Fouadu Twalu poslal pismo po svojem obisku na Cipru. V njem se mu je zahvalil za topel sprejem ter izrazil zadovoljstvo, ker so ciprski katoličani ostali zvesti svoji bogati dediščini in kako dobro je krajevna Cerkev valovala od domačih prebivalcev in priseljencev.

Benedikt XVI. je v pismu zapisal: „V veliko zadovoljstvo mi je bilo, ko sem na kraju samem videl, kako so pod vašo pastirsko skrbjo številni ciprski katoličani latinskega obreda ohranili zvestobo svoji bogati dediščini. Obenem pa mi je bilo v zadoščenje spoznati, kako je domača katoliška skupnost narasla od priseljencev z drugih celin, iz Evrope, Afrike in Azije.“

Papež je v pismu izrazil upanje, da si bodo vsi katoličani latinskega obreda v Sveti deželi v svojih jezikih, običajih in izročilih prizadevali za to, da bodo veselo sodelovali kot bratje in sestre ter postali svetel zgled nezlomljivih vezi ljubeče edinosti, kar je resnično znamenje ene, svete, katoliške in apostolske Cerkve.

Papež je Ciper obiskal v začetku junija. V sklopu obiska je katoliškim patriarhom in škofom z Bližnjega vzhoda predal delovni dokument Instrumentum Laboris za posebno škofovsko sinodo za Bližnji vzhod, ki bo potekala od 10. do 24. oktobra v Vatikanu.

Svet, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...