Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, skupinska fotografija (foto: Matjaž Merljak)
50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, skupinska fotografija

Zlati jubilej župnije v Stuttgartu

| 12.07.2010, 14:00 Matjaž Merljak

V cerkvi svete Elizabete v Esslingenu je v soboto, 10. julija 2010, potekalo osrednje jubilejno bogoslužje ob 50-letnici Slovenske katoliške misije v Stuttgartu. Somaševanje je vodil upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran.

Polna cerkve svete Elizabete - to je okoli 350 rojakov - nadškof Alojz Uran, 10 duhovnikov, večinoma izseljenskih iz Evrope, pa godba na pihala iz Dobrepolja, Združeni pevski zbori iz Ulma, Augsburga in Stuttgarta, pevci Glasbene maše pesem tisočerih zvonov, Folklorna skupina Triglav in še mnogi drugi so doprinesli k temu, da je bilo jubilejno bogoslužje slovesno, doživeto in prava zahvala Bogu za 50 let prehojene poti tukajšnjih dušnih pastirjev in dušne oskrbe rojakov v deželi Baden-Wuerttenberg. Nadškof Alojz Uran je v nagovoru izpostavil: Drevo slovenske vernosti in narodne identitete, ki je bilo presajeno iz Slovenije v novo okolje, v drugačno zemljo z novimi življenjskimi sokovi, pa tudi bivanjsko okolje je bilo v marsičem drugačno in zaznamovano z evangeličansko duhovnostjo in Trubarjevo dediščino. Mislim, da je vse to pomagalo, da je skupnost živa še danes in da se v njenem življenju uresničujejo besede blaženega škofa Antona Martina Slomška: »BOGU OTROCI, NARODU SINOVI, NIKOMUR HLAPCI!« To je pravi vrstni red duhovnega poglabljanja, ki so se ga duhovniki, tukajšnji dušni pastirji zavedali. Če je Bog na prvem mestu, se vse drugo postavi v pravem razporedu.

50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, nadškof Uran
50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, nadškof Uran © Matjaž Merljak

Srečanje se je nadaljevalo z akademijo v dvorani pod cerkvijo, kjer so nastopil otroci slovenskega župnijskega vrtca in šole kot tudi tisti otroci, ki obiskujejo slovensko dopolnilno šolo, nastopili so tudi nekdanji učenci, zbrane je pozdravil tudi novi generalni konzul iz Muenchna Marko Vrevc in se zahvalil Cerkvi za poslanstvo, ki ga opravlja med slovenskimi ljudmi po svetu.

50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, polna cerkev svete Elizabete
50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, polna cerkev svete Elizabete © Matjaž Merljak

Praznovanje zlatega jubileja slovenske župnije v Stuttgartu se je nadaljevalo v nedeljskem popoldnevu. Rojaki so se zbrali na vrtu Slovenskega doma, odprli razstavo Slovenci v cesarskem mestu Dunaj, popoldne je bil v cerkvi sv. Eberharda koncert Marjetke Urbanič Rudolf.

50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, skupinska fotografija
50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, skupinska fotografija © Matjaž Merljak

 

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...