Alen SalihovićAlen Salihović

X. Vseslovensko srečanje v Državnem zboru

| 02.07.2010, 02:51 Matjaž Merljak

V državnem zboru je v četrtek, 1. julija, potekalo tradicionalno Vseslovensko srečanje. Pripravila ga je Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Srečanje je imelo naslov Skupni slovenski kulturni, gospodarski in znanstveni prostor: realnost ali utopija?

Letošnje srečanje je bilo že deseto po vrsti in polna dvorana na začetku, kaže, da so ga rojaki sprejeli za svojega. To je dejal tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš je dejal, da ima srečanje simboličen pomen povezovanja Slovencev z vsega sveta, da je treba nadaljevati s tradicionalno pomočjo Slovencem na področju kulture in jezika, na Uradu pa menijo, da je treba delati tudi z gospodarstveniki, znanstveniki in mladimi. Minister Žekš je še omenil, da za naslednje leto, ko bo Slovenija stara 20 let, skupaj s Slovensko turistično organizacijo načrtujejo skupno srečanje vseh Slovencev na Bledu. Poslanec Miro Petek, predsednik omenjene komisije, je spregovoril pomenu srečanja povedal.

Uvodoma so razpravljali Florjan Auser iz Slovenian Media House iz Avstralije, mag. Martina Piko Rustja iz Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik iz Celovca in dr. Jernej Zupančič iz ljubljanske filozofske fakultete, oddelka za geografijo. Florjan Auser je govoril o pomenu povezovanja, mag. Martina Piko Rustja je predstavila konkreten projekt pri oblikovanju skupnega znanstvenega prostora, zanimivo razmišljanje je imel tudi dr. Jernej Zupančič.

Ob jubileju so pripravili tudi zbornik in ga naslovili Prvih deset let, v katerem so zbrani prispevki in uvodni referati z teh letih. Odprli so tudi razstavo Od izbrisa do prenove identitete, Slovenci v Bosni in Hercegovini 1530 - 2009. Avtor razstave je Stanislav Kobler. V drugem delu srečanja so svoje prispevek predstavili rojaki z vsega sveta, med drugimi: dr. Andrej Fink iz Argentine, dr. Zvone Štrubelj, slovenski župnik v Stuttgartu in  Marija Ahačič Pollak iz Kanade.

Več na straneh državnega zbora.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...