Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Ladja Triglav, ki je prav tako sodelovala v operaciji Sophia (foto: MORS)
Ladja Triglav, ki je prav tako sodelovala v operaciji Sophia

Guliča moti blagoslov ladje

Politika | 28.07.2010, 13:23 Marta Jerebič

V slovenskih medijih so bili danes objavljeni različni zapisi in komentarji v zvezi z blagoslovom večnamenske vojaške ladje Triglav. Direktor urada za verske skupnosti Aleš Gulič je namreč postregel z novo ideološko izjavo, češ da je bila s tem dejanjem načeta ustavna ločitev države in verskih skupnosti ter njihova ustavno zagotovljena enakopravnost.

Na Ministrstvu za obrambo pojasnjujejo, da je blagoslov ladje del tradicionalnega krsta plovil in tudi del tradicije ladjedelnice Almaz. Vsako plovilo, ki je izdelano v njej, blagoslovi duhovnik Ruske pravoslavne Cerkve oziroma predstavnik Cerkve, ki ga predlaga naročnik plovila. Zato so se na Morsu odločili, da blagoslov Triglava izvede vodja Vojaškega vikariata Slovenske vojske Jože Plut, in sicer v imenu vseh konfesij, ki jih Vojaški vikariat zastopa.

Tudi molitev, ki je bila ob tem podana, je bila namenjena posadki, ki bo plula na tej ladji z željo, da bi se po opravljenih nalogah vedno srečno vračala, dodajajo na Morsu. Ob tem je dr. Jože Plut še posebej izpostavil večnamenskost te ladje, ki bo poleg nalog obrambe slovenskega akvatorija v znatni meri sodelovala pri nalogah zaščite in reševanja na morju. Ladja bo torej namenjena pomoči ljudem, ki bi se v primeru nesreč na morju znašli v stiski, kar je bil tudi glavni namen blagoslovitve te ladje, ki bi jo v primeru, da blagoslova ladje ne bi opravil predstavnik Vojaškega vikariata, opravil lokalni duhovnik Ruske pravoslavne Cerkve, še pojasnjuje ministrstvo za obrambo.

 

Odziv SLS: Strpnost pomeni - razumeti dejanje blagoslova, ne pa ga zavračati

Zakaj je običaj blagoslovitve ladje za Guliča tako sporen, se sprašujejo tudi v SLS. Ob tem menijo, da bi moral mesto direktorja Urada za verske skupnosti zasedati strpen človek, ki bi enakovredno razumel in sprejemal vse veroizpovedi in verske običaje. V nasprotnem primeru je bolj primerno, da se s takšnega položaja umakne, menijo v SLS , kjer si želijo, da bi direktor Urada za verske skupnosti tudi ob znakih vsakršne nestrpnosti do katere koli veroizpovedi tako hitro in odločno reagiral.

Politika
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...