Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Benedikt XVI.: poletje je primeren čas, da prisluhnemo Božji besedi

| 18.07.2010, 14:43 Marta Jerebič

Množica romarjev je tudi danes do zadnjega kotička napolnila notranje dvorišče apostolske palače v Castel Gandolfu. Papež Benedikt XVI. je poleg osrednjega nagovora v italijanščini, namenil spodbude tudi v francoskem, angleškem, nemškem, španskem in poljskem jeziku. Vsaki skupini je na svoj način želel približati bogato vsebino današnjega evangeljskega odlomka, ki govori o prioriteti poslušanja Božje besede, ki daje smisel našemu življenju.

Papež Benedikt XVI. je svoj opoldanski nagovor umestil v sedanji čas počitnic, ko ni pouka in je nekoliko zmanjšana tudi pastoralna dejavnost. S tem so ustvarjene ugodne okoliščine za to, da lahko damo prvo mesto tistemu, kar je dejansko v življenju najvažnejše, to je poslušanju Božje besede.

Današnji evangeljski odlomek o Jezusovem obisku pri prijateljih v Betaniji jasno govori o tem. Sestri Marija in Marta sta se ob obisku svojega imenitnega gosta različno vedli. Marija je sedla k njegovim nogam in ga pozorno poslušala, Marta pa si je na vso moč prizadevala s strežbo ter hkrati Jezusu namignila, naj okara Njeno mlajšo sestro. Jezus pa je prav njo dobrohotno spomnil, da jo vznemirja veliko stvari, medtem, ko je le ena v resnici potrebna. (prim. Lk10,41-42) Marija si je izvolila dobri del, ki ji ne bo odvzet.

Jezusova beseda je povsem jasna, je nadaljeval sveti oče. Ne gre za zapostavljanje aktivnega življenja in še toliko manj velikodušne gostoljubnosti. Jezus hoče samo poudariti, da je edina zares potrebna stvar poslušanje Božje besede, Njega samega. Vse drugo bo minilo, Božja beseda pa je večna in daje smisel našemu vsakdanjemu početju.

Papež Benedikt XVI. je ob koncu svojega nagovora strnil sporočilo, ki nam ga je želel pustiti v premislek in zarisuje ravnovesje med zunanjo dejavnostjo in notranjo lučjo Ljubezni in Resnice, ki prihajata od Boga:

„Brez ljubezni tudi najpomembnejše dejavnosti izgubijo vrednost in ne prinašajo veselja. Brez globokega smisla postane vse naše delo zgolj neploden in neurejen aktivizem. In kdo, če ne Jezus, nam bo dal Ljubezen in Resnico?“

Spodbudil nas je, naj si pri iskanju boljšega deleža, med seboj pomagamo.

 

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...