Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Vatikan (foto: ARO)
Vatikan

Vatikan poostril pravila glede obravnave spolnih zlorab

Papež in Sveti sedež | 15.07.2010, 14:06 Marta Jerebič

Vatikanska Kongregacija za nauk vere je danes objavila posodobljena in dopolnjena pravila cerkvenega prava za obravnavo kaznivih dejanj spolne zlorabe mladoletnih oseb s strani duhovščine.

Novo besedilo Pravil glede hujših kaznivih dejanj, ki ga je papež Benedikt XVI. potrdil 21. maja 2010, prinaša vrsto vsebinskih in proceduralnih zakonskih dopolnil. Kar zadeva spolne zlorabe bodo odslej po predhodnem papeževem dovoljenju podvrženi sodni obravnavi tudi kardinali, patriarhi, odposlanci apostolskega sedeža, škofje in druge fizične osebe, ki nad seboj nimajo drugega predstojnika kot papeža. Zastaralni rok se podaljšuje iz desetih na dvajset let po dopolnitvi osemnajstega leta starosti, Kongregacija za nauk vere pa ohranja pravico, da ta rok po svoji presoji še dodatno podaljša. Cerkvena sodišča bodo odslej lahko sestavljali ne samo duhovniki, ampak tudi laiki, ki niso diplomanti cerkvenega prava. Osumljenci spolnih zlorab bodo lahko obravnavani po hitrem postopku zunaj običajnega sodnega postopka, čeprav bo tovrstni postopek morala predhodno odobriti Kongregacija za nauk vere na pobudo krajevnega škofa. Poenostavljen bo postopek vložitve zahtevka neposredno pri papežu glede odpustitve iz duhovniškega stanu v primeru storilca posebej hudih kaznivih dejanj spolne zlorabe .

Glede na to, da gre za notranja pravila cerkvenega prava, ki so v izključni pristojnosti Cerkve, se tema prijave civilnim oblastem ne obravnava. Razmerje s civilnim pravom obravnava dokument, ki ga je Kongregacija za verski nauk objavila aprila letos.

Vatikanski tiskovni predstavnik, p. Federico Lombardi v izjavi za javnost še pojasnjuje, da Kongregacija za nauk vere sestavlja še dodatne smernice za škofe, da bi bila obravnava spolnih zlorab s strani duhovščine ali po ustanovah, povezanih s Cerkvijo, bolj stroga, dosledna in učinkovita.

Preostanek dokumenta obravnava hujša kazniva dejanja zoper vero in zakramente, v katerih bo prvostopenjsko pristojnost dobil krajevni škof z možnostjo pritožbe na višjestopenjsko sodišče Kongregacije za nauk vere. Tako bo odslej med drugimi za hujše kaznivo dejanje zoper vero veljal poskus duhovniškega posvečenja žensk. Duševno motene osebe bodo v vseh ozirih izenačene z mladoletnimi osebami, zato bo npr. spolna zloraba odrasle duševne motene osebe enako hudo kaznivo dejanje kot zloraba mladoletne osebe. Uvedeno je bilo tudi kaznivo dejanje pridobivanja, hranjenja in razširjanja pedopornografije, ki imajo za predmet osebe mlajše od 14 let.

Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...