Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Benedikt XVI. pri splošni avdienci o teologu Dunsu Skotu, popoldne odhaja v Castel Gandolfo

| 07.07.2010, 14:57 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je pri današnji splošni avdienci predstavil lik škotskega teologa frančiškana Dunsa Skota, ki je živel konec 13. stoletja. Kateheza je zaradi visokih temperatur potekala v dvorani Pavla VI. Papež je pred tem pod zvonikom na levi strani pročelja vatikanske bazilike blagoslovil kip sv. Hanibala Marije di Francie.

Več kot 5 metrov visoka marmorna podoba se pridružuje drugim kipom redovnih ustanoviteljev. Omenjeni svetnik iz Messine na Siciliji je bil namreč ustanovitelj ženske in moške veje Kongregacije Srca Jezusovega. Umrl je leta 1927, za svetnika pa je bil razglašen leta 2004. Med drugim je bil tudi pobudnik molitev za duhovne poklice.

Blaženi Janez Duns Skot velja za enega najvplivnejših teologov in filozofov visokega srednjega veka. Veliko pozornosti je namenjal vprašanju človeške svobode v povezavi z voljo in razumom. “Poleg vsakdanje izkušnje nas tudi moderna zgodovina uči, da je svoboda pristna in nam pomaga pri gradnji zares človeku prijazne civilizacije samo takrat, kadar je spravljena z resnico. Če pa je od resnice odtujena, postane tragično načelo uničevanja notranje skladnosti človeške osebe, vir prevladovanja močnejših in nasilnejših ter vzrok trpljenja.”

Svoboda po besedah Dunsa Skota tako kot drugi talenti, s katerimi je obdarjen človek, raste in se izpopolnjuje, ko se človek odpre Bogu. Blaženi Duns Skot nas tako uči, da je v našem življenju bistvenega pomena verovati, da nam je Bog blizu in nas ljubi v Jezusu Kristusu, je še dejal papež.

Počitnice v Castel Gandolfu

Papež bo ob 18. uri s helikopterjem odletel v svojo poletno rezidenco v Castel Gandolfu. V tem majhnem kraju, približno 30 km oddaljenem od Rima, bo preživel celotno letošnje poletje. Direktor papeških vil Saverio Petrillo je v pogovoru za Radio Vatikan povedal:

„Papeži se v poletnem obdobju že štiri stoletja selijo v rezidenco v Castel Gandolfo, odkar jo je Urban VIII. določil za papeško počitniško rezidenco, da papežem med počitnicami ne bi bilo treba biti v tujih stavbah. Gre torej za tradicijo, ki ima za seboj dolgotrajno izročilo.“

Današnja splošna avdienca je bila tako zadnja v tem mesecu, naslednja bo šele 4. avgusta. Benedikt XVI. v poletnem času ne bo imel zasebnih in izrednih avdienc, nagovore pred nedeljsko opoldansko molitvijo pa bo imel v Castel Gandolfu.

 

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...