Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Folklorna skupina Mladi glas iz Torotna na nastopu v Vipavi (foto: Matjaž Merljak)
Folklorna skupina Mladi glas iz Torotna na nastopu v Vipavi

Potreba po povezovanju in srečevanju

| 04.07.2010, 14:55 Matjaž Merljak

Prva nedelja v juliju je že tradicionalno posvečena Slovencem po svetu. Tako v teh dneh potekajo različna srečanja rojakov, ki so prišli z različnih koncev sveta. Bo uspelo z enim srečanjem slovensko različnost poenotiti?

Rojake po svetu najbolj sistematično spremlja Cerkev. Struktura je vzpostavljena, a kot ugotavlja Janez Pucelj iz koordinacijske službe duhovne oskrbe Slovencev po svetu, ta potrebuje spremembe glede na sodobne migracijske tokove. Duhovniki v izseljenstvu nočejo zanemariti mladih, ki ne prihajajo v društva, hočejo jih spremljati, a pri tem čutijo, da bi jim prav prišla pomoč iz domovine, predvsem večja povezanost z župnijami, od koder so mladi izšli. Čutijo pomanjkanje izmenjave informacij in medsebojnega obveščanja. O medsebojnih stikih so govorili tudi na včerajšnjem srečanju mladih iz domovine, zamejstva in izseljenstva, ki je potekalo v Vipavi. O potrebi po povezovanju in srečevanju je pri današnji dopoldanski sveti maši v Dolenjskih Toplicah spregovorila tudi Verena Zorn iz Pariza. Srečevanju in povezovanju so namenjena različna srečanja. Čez slabo uro se bo v Dolenjskih Toplicah začel 17. Tabor Slovencev po svetu. Prinesel bo bogat kulturni program mladih Slovencev iz Argentine in Kanade.

Na srečanju letos pričakujejo tudi ministra Boštjana Žekša. Kdo ve, če bo prišel tudi drugo leto oz. če srečanje sploh bo. Še se spomnimo, kako je lani tarnal, ker sta bili srečanji Slovenije v svetu in Slovenske izseljenske matice na isti dan na različnih koncih Slovenije. Letos mu je uspelo, da je matica svoje srečanje imela že včeraj in da je zmanjšal sredstva za organizacijo tako enega kot drugega. In minister te dni ponosno napoveduje, da drugo leto bo pa eno samo srečanje in da ga bo organiziral kar Urad sam. Finančno se bo najbrž izšlo, zanima pa me, če bodo tam tudi ljudje. Prek kakšnih zvez bo namreč vabil Urad? Prek civilne družbe? Dvomim, da se mu bo pustila.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.