Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Trstenke iz Podlehnika (foto: Vesna Sever)
Trstenke iz Podlehnika

Trikrat tri je devet, vsaki mora svojo pet

| 06.06.2010, 20:04

Tako so pevke Trstenke iz Podlehnika naslovile svojo tretjo zgoščenko ljudskih pesmi. Ob izdaji so pripravile srečanje, na katerega so povabile domačine, pevce Kopače, godce Društva upokojencev iz Velike Nedelje ter našo radijsko ekipo. Utrinke s prireditve smo strnili v oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te.

Občina Podlehnik, posejana z vinogradi, pašniki in gozdovi, obsega nekaj več kot 46 kvadratnih kilometrov površine. Naseljuje jo okrog 2000 ljudi, ki živijo v 13 zaselkih. Po dolini teče potok Rogatnica, pa tudi cesta, ki pelje prek mejnega prehoda Gruškovje na Hrvaško. Dolgo časa so bili ti kraji nerazviti, ohranila pa se je haloška starosvetnost. Tu so bili vedno dobri pevci, godci in izdelovalci žvegel in trstenk, za Haloze značilnih ljudskih pihalnih glasbil.

Enajst deklet in žena; Marica Junger, Micika Jus, Tinka Merc, Kristina Habjanič, Anica Lozinšek, Danica Jelen, Olga Šega, Jožica Trafela, Angela Krajnc, Helena Gabrovec in Milka Jelen se iz veselja do petja ljudskih pesmi, pod mentorstvom neutrudne in ljudski pesmi predane Lojzke Merc, druži v skupini z imenom Trstenke. Prvič so skupaj zapele na martinovo, v novembru leta 2001. So različnih starosti, zato so nekatere samo osvežile lasten spomin, druge pa obudile pesmi iz spomina svojih prednikov. Njihovo petje in izbira pesmi kažeta na še dobro ohranjeno obliko večglasnega petja, tako po zgradbi melodije kot po razmeroma razpotegnjenem in rubatem vokalnem podajanju. Za haloško petje je značilno, da pesmi »tečejo« počasi in da zvenijo s polnim in odprtim glasom. Peti navadno začne ene pevka, druge priložijo glasove in se uberejo v triglasju. Obujajo pa tudi ljudsko štiriglasje, petje »na tretko«, ki je bilo v Halozah nekdaj doma.

Pevke Trstenke so se že večkrat predstavile na koncertnem odru; na srečanjih pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž v različnih krajih po Sloveniji in tudi pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, kjer so bile večkrat izbrane na regijska in državna srečanja. Koncerte ljudske pesmi pa pripravljajo tudi v domačem kraju.

Da bi ohranile slovensko ljudsko pesem in z njo dodale še en kamenček v mozaik naše duhovne kulture, so pevke leta 2009 izdale pesmarico Ustavi se tam, kjer pojo. V njej je zbranih 91 besedil ljudskih pesmi iz Podlehnika in bližnje okolice, nekaj pa je prinešenih tudi iz drugih krajev. V zdravičkah, napitnicah, pesmih o vinogradu in vinu, ljubezenskih pesmih, pripovednih, obrednih, vojaških, šaljivih in drugih se zrcali težko življenje Haložana. Ovitek knjige krasijo samorasle sončnice, ki vsako jesen cvetijo v vrtu Lojzke Merc, kot spomin na čase, ko so te rože krasile skoraj vsak haloški vrt. Pevke pravijo, da odprti cvetovi simbolizirajo ljudske pesmi, ki se še pojejo. Ostale pesmi pa so v popkih in se obračajo k soncu, da bi se lahko razcvetele.

Jasna Vidakovič, muzikologinja in dobra poznavalka slovenske ljudske glasbe, ki se enkrat mesečno oglaša tudi v naših oddajah, je v predgovoru v pesmarici zapisala: »Trstenke so potomke nekdanjih haloških pevcev in pevk. So najbližje tradiciji, občutenju starosvetnosti krajev in njihove kulture, zato se zavedajo, da domačega jezika in pesmi tako pristno ne bo nihče drug ne negoval in ne ohranil.»

Lani izdani pesmarici so pevke letos dodale še zgoščenko Trikrat tri je devet, vsaki mora svojo pet, ki ponuja 15 vsebinsko raznolikih ljudskih pesmi. Na zgoščenki so zvočno dokumentirane pripovedne pesmi Po vrtu sem špancirala, Šla bom na goro visoko, Snoči so se fantje stepli, Imel je oče sine tri, Rožce so cvele, ljubezenski Jaz pa eno dekle imam, Travniki so že zeleni, vojaški Komu delaš Terezinka, Sonce čez vojsko šlo, pesmi o vinu in vinski trti Jezus po gorci hodil, To mene veseli, napitnica Ena grlica je priletela, nabožna Na sred vasi pa križ stoji, svatbena Sonce že jemlje od neveste slovo in jutranjica Holaj, holaj, fantje vstajajte.

Nekaj pesmi smo predvajali tudi v oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te. Trstenke so jih zapele na koncertu, 28. maja, ob predstavitvi zgoščenke. Tam so nastopili še pevci Kopači iz Podlehnika, ki ohranjajo starejši način ljudskega štiriglasja, petje »na iber« ter godci Društva upokojencev iz Velike Nedelje.

Vabljeni k poslušanju.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.