Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Duhovniki (foto: p. Robert Bahčič)
Duhovniki

Maša z največjim številom somaševalcev

| 11.06.2010, 10:11

Ko se bo danes pri papeževi maši ob sklepu Leta duhovnikov zbralo 15 tisoč duhovnikov, bo večno mesto priča evharističnemu slavju z največjim številom somaševalcev. Papeški ceremonijer monsinjor Guido Marini je tudi povedal, da bo papež uporabil kelih svetega Janeza Vianeja.

Med mašo bo iz osrednje lože bazilike svetega Petra visela velika tapiserija s podobo svetega arškega župnika, na Trgu svetega Petra pa pričakujejo na deset tisoče ljudi. Janez Marija Vianej, je dodal monsinjor Marini, je bil v središču Leta duhovnikov in ob tej priložnosti ga bo sveti oče razglasil za zavetnika vseh duhovnikov. Med sveto mašo bodo tudi posebni trenutki, kot na primer kropljenje z blagoslovljeno vodo namesto kesanja. Ob tem se bodo papežu pridružili 4 kardinali. Ta obred je značilem za praznik Jezusovega Srca in spominja na kri in vodo, ki sta pritekli iz Gospodovega srca za odrešenje sveta. Povzema pa tudi temo očiščenja, o kateri je ob različnih priložnostih v zadnjem času govoril sveti oče.

Duhovniki bodo obnovili svoje obljube

Monsinjor Marini je še povedal, da bodo duhovniki po homiliji obnovili svoje duhovniške obljube kakor na veliki četrtek pri krizmeni maši. Ob koncu maše pred sklepnim blagoslovom bo sveti oče obnovil posvetitev duhovnikov preblaženi Devici z istim besedilom kakor ob nedavnem romanju v Fatimo.

Svetovni rožni venec za duhovnike

Prihodnji teden pa se bo v molitvi za duhovnike združila svetovna štafeta rožnega venca. Dogodek 19. junija, ki ga pripravlja organizacija Worldpriest, se bo začel v Brisbaneu v Avstraliji in se nadaljeval po Marijinih svetiščih na Japonskem, Filipinih, Šrilanki, v Indiji, v vzhodnem Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu, v Južni Afriki, Bosni, Italiji, Poljski, Franciji, Španiji, na Portugalskem, v Nemčiji, Švici, Belgiji, na Irskem, v Angliji, Mehiki, Argentini, Kanadi in Združenih državah. Vernike vabijo, naj se pridružijo tako, da ob določenem času zmolijo desetko rožnega venca za duhovnike in tako končajo leto duhovnikov s 24-urno molitveno štafeto. Irski nadškof Michael Neary iz Tuama je potrdil veliko moč tega dogodka, ki bo vsem sodelujočim prinesel veliko duhovnih koristi. Worldpriest je to molitveno štafeto načrtoval kot priložnost, da vsi povzdignemo k Bogu molitev za vse duhovnike pri njihovem služenju, da bi bili po naši molitvi blagoslovljeni z Božjo milostjo za njihovo duhovništvo; da bi po tej skupni molitvi po vsem svetu zanje izkusili našo hvaležnost in podporo ter da bi bili stanovitni v edinosti s Kristusom in njegovo Cerkvijo ter vodili Gospodovo čredo na varne pašnike njegovega kraljestva.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...