Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Romanje Frankfurtskih Slovencev - pred cerkvijo v Maria Sternachu (foto: Arhiv Slovenske katoliške župnije Frankfurt)
Romanje Frankfurtskih Slovencev - pred cerkvijo v Maria Sternachu

Maša narodov v Frankfurtu

| 11.06.2010, 09:05 Matjaž Merljak

V Frankfurtu so na binkoštno soboto imeli tradicionalno mašo narodov, kjer so sodelovali tudi Slovenci. Na binkošti pa so poromali v Maria Sternbach pri Ilbenstadtu. Poroča župnik za Slovence v Frankfurtu, Martin Retelj.

V začetku maja smo imeli duhovniki in drugi pastoralni delavci tujejezičnih skupnosti v škofiji Limburg svojo letno pastoralno konferenco, na kateri smo dorekli tudi sodelovanje pri maši narodov in jezikov na binkoštno soboto v Frankfurtu. Ta maša je res postala že tradicionalna, ko se k njej zberemo katoličani raznih narodov, predvsem iz Frankfurta in bližnje okolice. Somaševanje je vodil limburški škof Franz-Peter Tebartz van Elst, ob njem pa je bil še škof iz južne Indije in mnogi duhovniki skupnosti drugačnega maternega jezika.

Slovenska skupnost je sodelovala z branjem berila v slovenskem jeziku, v darovanjski procesiji pa sta Helena in Mirko v narodni noši prinesla škofu hlebec ajdovega kruha. V pripravi na to mašo je vsaka skupnost napisala v svojem jeziku eno poglavje Lukovega evangelija, to pa smo ob koncu maše izročili škofu. Ta 'Lukov evangelij' pa bo v naslednjih mesecih poromal po naših skupnostih. Ob koncu maše pa se že vrsto let oglasi lurška pesem v vseh prisotnih jezikih.

Naslednji dan, na binkošti, pa smo Slovenci poromali v Maria Sternbach pri Ilbenstadtu. Tokrat smo bili prvič na sam binkoštni praznik, ki pa zaradi nekaj prostih dni, ko marsikdo že kam odpotuje, ni najbolj primeren. Žal je bila udeležba tudi temu primerna. V res lepem vremenu smo naredili nekaj peš poti do cerkve v gozdu z molitvijo rožnega venca, po praznični maši pa s petimi litanijami Matere Božje zaključili ta del našega romanja. Tudi tokrat nas je z igranjem in petjem podpiral letošnji zlatomašnik dr. Vinko Kraljič. Drugi del našega romanja pa je bil v Ilbenstadtu, kjer smo pomalicali, poklepetali in proti večeru zaključili res lepo binkoštno nedeljo.

 

Romanje frankfurtskih Slovencev - med mašo v cerkvi v Maria Sternachu
Romanje frankfurtskih Slovencev - med mašo v cerkvi v Maria Sternachu © Arhiv Slovenske katoliške župnije Frankfurt

Romanje frankfurtskih Slovencev - cerkev v Maria Sternachu
Romanje frankfurtskih Slovencev - cerkev v Maria Sternachu © Arhiv Slovenske katoliške župnije Frankfurt

Daritveni oltar v cesarski stolnici v Frankfurtu
Daritveni oltar v cesarski stolnici v Frankfurtu © Arhiv Slovenske katoliške župnije Frankfurt

Drugo berilo je prebrala Helena Žmavc
Drugo berilo je prebrala Helena Žmavc © Arhiv Slovenske katoliške župnije Frankfurt

Mirko Cevec je bral iz preroka Joela
Mirko Cevec je bral iz preroka Joela © Arhiv Slovenske katoliške župnije Frankfurt

Helena Žmavc škofu izroča poglavje Lukovega evangelija v slovenščini
Helena Žmavc škofu izroča poglavje Lukovega evangelija v slovenščini © Arhiv Slovenske katoliške župnije Frankfurt

Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...