Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Bokalič sprejma darove od brata in sestre (foto: Svobodna Slovenija)
Škof Bokalič sprejma darove od brata in sestre

Že tretji naš je škof

| 10.06.2010, 08:05 Matjaž Merljak

V Argentini rojen slovenski rojak, lazarist Vinko Bokalič. je v soboto, 29. maja 2010, prejel škofovsko posvečenje. To je že tretji pastir slovenskega rodu, ki je dosegel škofovsko čast v Argentini. Pred njim sta bila Andrej Stanovnik in Lojze Urbánč. V začetku marca ga je papež Benedikt XVI. imenoval za pomožnega škofa buenosaireške nadškofije.

Obred posvečenja je potekal v lepi cerkvi Marije Čudodelne svetinje, v upravi očetov lazaristov, kjer je novi škof dolga leta deloval. Glavni posvečevalec je bil buenosaireški nadškof, kardinal Bergoglio, soposvečevalca pa nadškof Andrej Stanovnik iz Corrientesa in škof Mario Aurelio Poli iz Santa Rosa de La Pampa.

Množica vernikov, med katerimi je bilo mnogo slovenskih rojakov, je napolnila cerkev. Ob oltarju se je razvrstilo še 25 škofov in v prvih vrstah več kot 100 duhovnikov. Prisoten je bil tudi nuncij Adriano Bernardini. Na slovesnost so prihiteli škofovi sorodniki iz Slovenije, prisoten pa je bil tudi veleposlanik v Argentini, prof. Avguštin Vivod.

Obred je bil ganljiv in imel tudi močan slovenski prizvok. Ob prinašanju darov sta bila tudi fant in dekle v slovenski narodni noši, ki sta na oltar prinesla slovenski šopek in svečo, simbol družinskega izvora, ki je novemu škofu že od zibelke globoko vtisnil dar svete vere.

Msgr. Bokaliča je nagovoril kardinal Bergoglio. Opisal je njegove vrline in ga vzpodbujal, naj škofovstva ne vzame kot čast, temveč kot službo, naj razširja evangelij in skrbi predvsem za najbolj potrebne.

 

Posvečenje škofa Bokaliča
Posvečenje škofa Bokaliča © Svobodna Slovenija

Po obredu posvečenja ob koncu maše je zbor, posebej zbran za to priložnost, zapel tri slovenske pesmi, in sicer: Povsod Boga, Marija skoz' življenje in Marija, pomagaj nam sleherni čas. Medtem je novi škof obhodil vso cerkev, blagoslavljal vernike in se z mnogimi rokoval ali spel v topel objem.

Msgr. Bokalič se je nato v nagovoru prisrčno zahvalil vsem, ki so ga usmerili in spremljali na duhovniški poti. Spomnil se je svojih pokojnih staršev, prvih korakov v Slovenski vasi, vstopa v red svetega Vincencija, tovarišev in profesorjev. Opisal je svojo pastirsko pot, ki ima globok misijonski prizvok. »Počutim se majhnega spričo tolike milosti«, je izrazil, in še povzel besede svetega Avguština: »Z vami sem kristjan, za vas sem škof«. Ob koncu je spregovoril tudi po slovensko, z novimi besedami zahvale Bogu, sorodnikom in prijateljem.

Po vsej slovesnosti so se v prostorih župnišča zbrali še sopastirji, duhovniki, prijatelji, sorodniki in rojaki, ter bili deležni posebnega srečanja. Na zaslonu so predvajali dogodke iz življenja novega škofa, ki je ponovno prisotne blagoslavljal in jih vzpodbujal, naj bodo vedno pripravljeni »odpreti svoja srca predvsem za tiste, ki so najbolj pomoči potrebni«.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...