Jože Bartolj
Marko Zupan
Tone Gorjup
Družina bruača iz Rezije (foto: Miran Mihelič)
Družina bruača iz Rezije | (foto: Miran Mihelič)

Spomnili so se brusača

08.06.2010, 09:54 Matjaž Merljak

V okviru kulturnih dni sta se občina Kanal in Društvo Globočak iz Ročinja, ki se ukvarja s turistično-rekreacijsko in kulturno dejavnostjo, spomnila brusača iz Rezije Dominika Užbeta.

Na pokopališču v Ročinju so se 30. maja zjutraj, letos že po tradiciji, skupaj z gosti iz Rezije, spomnili Rezijana, ki je dolgo let živel in opravljal svojo obrt po vaseh pod grebenom Kolovrata, od Kambreškega do Livka.

Po kosilu iz domačih dobrot v veteranskem domu na Kambreškem, na katerega so povabili vse goste, se je pričel kulturni program, kjer sta prevladovala folklorni ples in narodna zborovska pesem. Kulturni program so oblikovali Brusači iz Rezije, Rozojanski dum, s svojo folklorno skupino in pevskim zborom; KD Kobilja Glava; Slovensko kulturno društvo Grad iz Trsta; folklorna skupina razor iz Tolmina; skupina Kmečke žene iz Goriških Brd in društvo Kraški šopek iz Sežane. S kratkim skečem so svoje nove gledališke obleke, kot etnološko izročilo teh krajev, predstavili tudi člani igralske skupine Globočak Kambreško.

Domačini so izkoristili veliko število obiskovalcev za ponudbo svojih pridelkov na vaški tržnici in ob tem prikazali nekdanja kmečka opravila, ki so zahtevala veliko ročne spretnosti. Tudi brusači iz Rezije so predstavili, kako so njih predniki, nekoč, služili po svetu kruh z brušenjem in popravilom vsega, kar so imeli ljudje pri hiši pokvarjenega ali izrabljenega.

Ta dan je bil, pri Buciku na Kambreškem, na ogled tudi zasebni muzej in starinska Lukčeva hiša.

Seveda pa bo letos na Kambreškem še čezmejnih srečanj, s katerimi želijo ponovno navezati vezi z ljudmi v beneških vaseh, ki jih je meja nasilno pretrgala, fašistoidna asimilacijska in komunistična ideološka politika pa sta jih dokončno potolkli.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...