Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Družina bruača iz Rezije (foto: Miran Mihelič)
Družina bruača iz Rezije | (foto: Miran Mihelič)

Spomnili so se brusača

| 08.06.2010, 09:54 Matjaž Merljak

V okviru kulturnih dni sta se občina Kanal in Društvo Globočak iz Ročinja, ki se ukvarja s turistično-rekreacijsko in kulturno dejavnostjo, spomnila brusača iz Rezije Dominika Užbeta.

Na pokopališču v Ročinju so se 30. maja zjutraj, letos že po tradiciji, skupaj z gosti iz Rezije, spomnili Rezijana, ki je dolgo let živel in opravljal svojo obrt po vaseh pod grebenom Kolovrata, od Kambreškega do Livka.

Po kosilu iz domačih dobrot v veteranskem domu na Kambreškem, na katerega so povabili vse goste, se je pričel kulturni program, kjer sta prevladovala folklorni ples in narodna zborovska pesem. Kulturni program so oblikovali Brusači iz Rezije, Rozojanski dum, s svojo folklorno skupino in pevskim zborom; KD Kobilja Glava; Slovensko kulturno društvo Grad iz Trsta; folklorna skupina razor iz Tolmina; skupina Kmečke žene iz Goriških Brd in društvo Kraški šopek iz Sežane. S kratkim skečem so svoje nove gledališke obleke, kot etnološko izročilo teh krajev, predstavili tudi člani igralske skupine Globočak Kambreško.

Domačini so izkoristili veliko število obiskovalcev za ponudbo svojih pridelkov na vaški tržnici in ob tem prikazali nekdanja kmečka opravila, ki so zahtevala veliko ročne spretnosti. Tudi brusači iz Rezije so predstavili, kako so njih predniki, nekoč, služili po svetu kruh z brušenjem in popravilom vsega, kar so imeli ljudje pri hiši pokvarjenega ali izrabljenega.

Ta dan je bil, pri Buciku na Kambreškem, na ogled tudi zasebni muzej in starinska Lukčeva hiša.

Seveda pa bo letos na Kambreškem še čezmejnih srečanj, s katerimi želijo ponovno navezati vezi z ljudmi v beneških vaseh, ki jih je meja nasilno pretrgala, fašistoidna asimilacijska in komunistična ideološka politika pa sta jih dokončno potolkli.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...