Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu | (foto: Tone Ovsenik)

Župnijska šola pri Mariji Vnebovzeti bo zaprla vrata

| 06.06.2010, 08:24 Matjaž Merljak

Rojaki v Clevelandu so se spomnili vojnih žrtev in imeli spominske svete maše ter se zbrali na pokopališču. Žalostna vest je ta, da bodo župnijsko šolo pri Mariji Vnebovzeti zaprli, slovenska šola ostaja. Časi se pač spreminjajo.

Zadnja nedelja v mesecu maju je v naši deželi posvečena spominu na vojne žrtve, sicer je zadnji ponedeljek državni praznik, Spominski dan, dan, ko se spominjamo vojnih veteranov. S tem namenom so potekale svete maše v cerkvi svetega Vida in v cerkvi Marije Vnebovzete. V cerkvi svetega Vida se vsako leto zberejo domači veterani in počastijo vse svoje sovrstnike, ki so dali največje darilo za svobodo in pravičnost v preteklih vojnah. Med sveto mašo so prebrali imena vseh preminulih članov veteranov v župniji. V cerkvi Marije Vnebovzete so pa imeli svojo spominsko mašo župljani svetega Kazimirja. Namreč, njihova cerkev se je po odredbi škofa zaprla in so zaprosili če bi lahko imeli svojo spominsko mašo v tej cerkvi. Seveda jih je župnik Kumše z veseljem sprejel in jih povabil, da to delajo še v naprej. Tako so imeli ti gostje sveto daritev ob dvanajsti maši in se s tem poklonili svojim sovrstnikom, ki so darovali svoja življenja v bitkah po svetu. Popoldne ob 14:00 uri smo se pa zbrali na pokopališču Vernih duš za običajne molitve za vse rojake, ki počivajo v večnosti na tem pokopališču in drugod. Molitve številčni množici je vodil svetoviški župnik Jože Božnar. Po molitvah se pa vsi razpršimo in obiščemo grobove svojih rajnih.

V župnijskem oznanilu Marije Vnebovzete je bilo razbrati žalostno sporočilo, da se bo zaprla župnijska šola. Župnik Janez Kumše je z žalostjo poročal, da zaradi pomanjkanja sredstev in učencev šola ne more več naprej ker postaja preveliko breme župniji. Konec tega šolskega leta bo tudi konec župnijske šole. Župnik Kumše je poročal, da bo stavba še v naprej služila dobrim namenov, kot učenje verouka in še nadaljnjo obratovanje slovenske šole ter za župnijske in krajevne dejavnosti. Šola je služila 95 let krščanski izobrazbi otrokom župnije in okolice. Tako je nastala še ena žrtev časov. Župnijski svet pa pregleduje možnosti o odprtju takozvane Montessori šole. Časi pač zahtevajo svoje, saj večina župljanov stanuje daleč od središča.

Župnijska šola pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu
Župnijska šola pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu © Tone Ovsenik

V ponedeljek, na praznik spominskega dne, je župnik Janez Kumše spet vodil kolesarje na poti proti Slovenski pristavi. Množica kolesarjev se mu je pridružila in na srečo so prispeli na cilj pred hudim dežjem, ki nas je zajel popoldne. Danes je pa Telova procesija v okolici cerkve Marije Vnabovzete, in sicer ob deveti uri in ne kot že vsa leta ob desetih. Časovno spremembo so naredili zaradi krstov in odprtja sezone na Slovenski pristavi. Namreč danes se prične nova sezona piknikov, ki se bo vrstila vse nedelje med poletnimi meseci. Piknik se prične s sveto mašo in nato je na voljo kosilo in seveda domača zabava ki sledi.

Pastoralni svet župnije svetega Vida je imel svoj sestanek na katerem so izrekli dobrodošlico dvem novim članom in nato so načrtovali predlog za versko izobrazbo odraslih v prihodnji jeseni in zimi. Predvidevajo šest tedenski študij o vlogi Device Marije v Sv. pismu in v naukih Cerkve ter pouk različnih pogledov na Cerkvene nauke. Taki večeri so že potekali preteklo jesen in je bil obisk dober, zato se prizadevajo, da bi to ponovili.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...