Jože Bartolj
Marko Zupan
Tone Gorjup
Veliki oder sveta (foto: ARO)
Veliki oder sveta

Prihaja Veliki oder sveta

03.06.2010, 08:06 Matjaž Merljak

Od 8. do 15. junija 2010 bo v več krajih v Sloveniji in na avstrijskem Koroškem gostovala gledališka skupina iz Našega doma San Justo iz Buenos Airesa v Argentini. Prihaja z igro, ki jo je napisal don Pedro Calderon de la Barca, prevedel pa Janko Moder. To je njihov prispevek ob Slovenskem evharističnem kongresu.

Avtor je španski klasik, rojen okoli leta 1600. Napisal je okoli 120 komedij, pa tudi več alegoričnih dram, ki imajo globoko versko vsebino. Veliki oder sveta je njegovo najbolj dovršeno literarno delo. "To je igra s sporočilom upanja in zaupanja," je dejala asistentka režije Marija Ivana Tekavec, ki nam je tudi na kratko predstavila vsebino. "To je čudoviti prikaz življenja samega na eni strani, na drugi stani pa vidimo, da Bog posodi življenje in hkrati zahteva, da ob koncu položimo obračun."

Veliki oder sveta je bil premierno prikazan konec leta 2009 na odru Našega doma v San Justu. Režiser predstave je bil Blaž Miklič, ki je veliko delal na kulturnem področju. To je bilo njegovo najpomembnejše režisersko delo. Zelo si je želel z njim priti v Slovenijo, a mu je zahrbtna in dolga bolezen to preprečila. Bog ga je namreč pred tedni poklical v večnost. Vsa skupina bo dopolnila njegovo delo.

Gostovanje Gledališke skupne Naš dom San Justo organizira Izseljensko društvo Slovenija v svetu s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Veliki oder sveta prihaja v Slovenijo
Veliki oder sveta prihaja v Slovenijo © ARO

.

 

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...