Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Veliki oder sveta (foto: ARO)
Veliki oder sveta

Prihaja Veliki oder sveta

| 03.06.2010, 08:06 Matjaž Merljak

Od 8. do 15. junija 2010 bo v več krajih v Sloveniji in na avstrijskem Koroškem gostovala gledališka skupina iz Našega doma San Justo iz Buenos Airesa v Argentini. Prihaja z igro, ki jo je napisal don Pedro Calderon de la Barca, prevedel pa Janko Moder. To je njihov prispevek ob Slovenskem evharističnem kongresu.

Avtor je španski klasik, rojen okoli leta 1600. Napisal je okoli 120 komedij, pa tudi več alegoričnih dram, ki imajo globoko versko vsebino. Veliki oder sveta je njegovo najbolj dovršeno literarno delo. "To je igra s sporočilom upanja in zaupanja," je dejala asistentka režije Marija Ivana Tekavec, ki nam je tudi na kratko predstavila vsebino. "To je čudoviti prikaz življenja samega na eni strani, na drugi stani pa vidimo, da Bog posodi življenje in hkrati zahteva, da ob koncu položimo obračun."

Veliki oder sveta je bil premierno prikazan konec leta 2009 na odru Našega doma v San Justu. Režiser predstave je bil Blaž Miklič, ki je veliko delal na kulturnem področju. To je bilo njegovo najpomembnejše režisersko delo. Zelo si je želel z njim priti v Slovenijo, a mu je zahrbtna in dolga bolezen to preprečila. Bog ga je namreč pred tedni poklical v večnost. Vsa skupina bo dopolnila njegovo delo.

Gostovanje Gledališke skupne Naš dom San Justo organizira Izseljensko društvo Slovenija v svetu s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Veliki oder sveta prihaja v Slovenijo
Veliki oder sveta prihaja v Slovenijo © ARO

.

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.