Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Kongregacija za škofe odslej pod vodstvom kanadskega kardinala Ouelleta

Papež in Sveti sedež | 30.06.2010, 15:10 Marta Jerebič

Vatikan je danes objavil več imenovanj na pomembna mesta v rimski kuriji. Papež je med drugim zamenjal vodstvo Kongregacije za škofe in imenoval prvega predsednika novoustanovljenega Papeškega sveta za spodbujanje nove evangelizacije.

Kongregacijo za škofe in Papeško komisijo za Latinsko Ameriko bo odslej vodil quebeški nadškof, kardinal Marc Ouellet. Papež je namreč zaradi dosežene upokojitvene starosti sprejel odstop kardinala Giovannija Battisto Re-ja.

Za predsednika novoustanovljenega Papeškega sveta za spodbujanje nove evangelizacije pa je imenoval mednarodno znanega teologa, nadškofa Salvatoreja Fisichello. Ta je bil prej rektor lateranske univerze in predsednik Papeške akademije za življenje. Mesto slednjega bo sedaj zasedel msgr. Ignacio Carrasco de Paula, ki je bil doslej kancler te akademije.

Papež je imenoval tudi novega rektorja lateranske univerze. To je postal salezijanec Enrico dal Covolo, profesor grške krščanske literature na papeški salezijanski univerzi in član papeške akademije za teologijo.

Benedikt XVI. je imenoval tudi novega nuncija na Poljskem, in sicer nadškofa Celestina Miglioreja, ki je bil doslej stalni predstavnik Svetega sedeža pri Združenih narodih.

Sveti oče pa ima tudi novega bogoslužnega ceremonierja. To je postal duhovnik John Richard Cihak.

 

Papež in Sveti sedež
Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc) Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Izčrpan duhovnik ne more voditi ljudi

Vatikanu je nedavno potekal simpozij o trajni formaciji duhovnikov. Udeležilo se ga je tudi nekaj slovenskih duhovnikov, med njimi Martin Zlobko.

Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar) Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar)

Bog na Magdalenino posredovanje uslišuje

Župnijsko cerkev v Sodražici so sinoči napolnili romarji iz domače dekanije in od drugod, ki so se zbrali pri sveti maši ob 128. obletnici smrti Božje služabnice Magdalene Gornik. Pred dobrima ...

Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto) Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto)

Predstavniki treh cerkva na srečanju v Novem mestu

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je včeraj ob nedavni 31. obletnici ustanovitve SŠK sprejel evangeličanskega škofa Leona Novaka, superintendenta Binkoštne ...