Petra StoparPetra Stopar

Kongregacija za škofe odslej pod vodstvom kanadskega kardinala Ouelleta

Papež in Sveti sedež | 30.06.2010, 15:10 Marta Jerebič

Vatikan je danes objavil več imenovanj na pomembna mesta v rimski kuriji. Papež je med drugim zamenjal vodstvo Kongregacije za škofe in imenoval prvega predsednika novoustanovljenega Papeškega sveta za spodbujanje nove evangelizacije.

Kongregacijo za škofe in Papeško komisijo za Latinsko Ameriko bo odslej vodil quebeški nadškof, kardinal Marc Ouellet. Papež je namreč zaradi dosežene upokojitvene starosti sprejel odstop kardinala Giovannija Battisto Re-ja.

Za predsednika novoustanovljenega Papeškega sveta za spodbujanje nove evangelizacije pa je imenoval mednarodno znanega teologa, nadškofa Salvatoreja Fisichello. Ta je bil prej rektor lateranske univerze in predsednik Papeške akademije za življenje. Mesto slednjega bo sedaj zasedel msgr. Ignacio Carrasco de Paula, ki je bil doslej kancler te akademije.

Papež je imenoval tudi novega rektorja lateranske univerze. To je postal salezijanec Enrico dal Covolo, profesor grške krščanske literature na papeški salezijanski univerzi in član papeške akademije za teologijo.

Benedikt XVI. je imenoval tudi novega nuncija na Poljskem, in sicer nadškofa Celestina Miglioreja, ki je bil doslej stalni predstavnik Svetega sedeža pri Združenih narodih.

Sveti oče pa ima tudi novega bogoslužnega ceremonierja. To je postal duhovnik John Richard Cihak.

 

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.