Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Benedikt XVI. (foto: CTV)
Papež Benedikt XVI.

Papež pozval k miru v Kirgiziji

Cerkev po svetu | 20.06.2010, 14:04

Papež Benedikt XVI. je v baziliki sv. Petra v Vatikanu podelil zakrament duhovniškega posvečenja štirinajstim diakonom rimske škofije. O tem dogodku, tako pomembnem za življenje krajevne in vesoljne Cerkve je sveti oče spregovoril nato še v svojem opoldanskem nagovoru.

Papež je poudaril veliko vrednost tega zakramenta, ki razodeva Božjo bližino človeku. Hkrati pa zakrament duhovniškega posvečenja od človeka, ki ta dar sprejema, predpostavlja celovito ljubezen do Kristusa in Cerkve z razpoložljivostjo biti orodje te Božje bližine.

Papež Benedikt XVI. se je v nagovoru naslonil na Jezusovo vprašanje učencem: „Kaj pa vi pravite, kdo sem?“ Peter mu je brez pomislekov v imenu vseh odgovoril in izpovedal vero, da je Jezus Odrešenik, Božji Maziljenec. Ob tej izpovedi Jezus Petru in vsem učencem ponovi vabilo, naj mu sledijo po naporni poti ljubezni - vse do križa. Tudi nas – po papeževih besedah - Jezus vabi, naj hodimo za njim vsak dan. V Jezusu namreč moremo prepoznati Božjega Sina le, če sprejemamo tudi križ. Njegova smrt na križu dejansko razodeva njegovo neskončno ljubezen, saj se povsem daruje za nas, da bi nas spravil z Bogom Očetom in nas privedel v resnično polnost življenja.

V potrditev pravkar povedanega je papež Benedikt XVI. navedel pričevanje svetega Maksima Spoznavalca in pojasnil, da sprejemanje križa pomeni zlasti našo zavzetost v premagovanju greha, ki nas ovira na poti k Bogu ter vsakdanje sprejemanje Božje volje. Ta nas posebej v težavah in trpljenju spodbuja k poživitvi vere. Podobno v svojih spisih ugotavlja tudi sveta Edith Stein, ki pravi, da je v znamenju križa, sredi teme, potrebno svoje srce odpreti za luč, ki prihaja od zgoraj.

Papež Benedikt XVI. je ob tem spomnil na dejstvo, da tudi v našem času mnogi kristjani, poživljeni z Božjo ljubeznijo, vsak dan sprejemajo svoj križ in to tudi takrat, ko jih vodi do skrajnega žrtvovanja. Razmišljanje je sveti oče sklenil s prošnjo, naj Gospod vsakemu izmed nas nakloni milost položiti v Jezusa svoje trdno upanje v gotovosti, da nas bo po križu pridružil tudi luči svojega vstajenja.

Papež pozval mednarodno skupnost k čimprejšnji pomoči Kirgiziji

Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je papež Benedikt XVI. namenil posebno besedo spodbude reševanju zapletenega položaja v Kirgiziji. Sorodnikom žrtev in vsem, ki trpijo v tej tragediji je izrazil občuteno bližino in zagotovil svojo molitev. „Vse etnične skupine dežele pozivam, naj se odpovejo provokacijam in nasilju ter mednarodno skupnost prosim, naj se zavzame za to, da bo humanitarna pomoč prišla čim prej do ljudi v stiski.“

Nato se je papež Benedikt XVI. dodaknil še vprašanja beguncev, katerim je Organizacija združenih narodov namenila današnji dan. Opozoril je na potrebno odprtost v odnosu do oseb, ki so morale zapustile svoje prvotno okolje in se zdaj srečujejo okoljem, ki jim je tuje. Hkrati je spomnil na dejstvo, da so begunci ne le potrebni gostoljubja, temveč tudi na to, da s svojo razičnostjo lahko znatno obogatijo deželo, v katero prihajajo.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...