Alen SalihovićAlen Salihović
Kardinala Bertoneja sprejel premier Pahor (foto: Gašper Furman, Slovenska škofovska konferenca)
Kardinala Bertoneja sprejel premier Pahor

Pahor kardinalu Bertoneju: Rešeno vprašanje sedeža nunciature

| 12.06.2010, 15:41 Marta Jerebič

Vatikanski državni tajnik, kardinal Tarcisio Bertone, je dopoldne prispel na prvi obisk v Slovenijo. Na letališču ga je poleg apostolskega nuncija v Sloveniji Santosa Abrila y Castelloja sprejel tudi slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu, dr. Ivan Rebernik. Po sprejemu na letališču Jožeta Pučnika je obiskal nunciaturo v Ljubljani, zatem pa nove prostore nunciature na Ulici Janeza Pavla II. Prav to je bila ena izmed osrednjih tem srečanja s predsednikom vlade Borutom Pahorjem.

Predsednik vlade Borut Pahor je kardinalu Tarcisiu Bertoneju zagotovil, da je vprašanje glede apostolske nunciature v Sloveniji rešeno. Bertone je izrazil zadovoljstvo nad to novico in poudaril, da bo to v korist ljudem. Pahor je ob tem pojasnil, da je vrhovno sodišče 2. junija dokončno razsodilo v tej zadevi.

"Cerkev ničesar ne prosi zase, ne Sveti sedež, ne lokalna Cerkev. Prosimo le za prostor, da bi lahko izvajali svoje dejavnosti in jih ponuditi ljudem, v skupno dobro," je poudaril kardinal Bertone. Premier pa je povedal, da so po skoraj 10 letih rešili problem sedeža apostolske nunciature v Ljubljani.

Pahor in Bertone sta v izjavah po pogovoru sicer izpostavila še vprašanje vojaškega ordinariata v Sloveniji, arbitražnega sporazuma ter nove veleposlanice Slovenije pri Svetem sedežu.

Izjavi za javnost, Bertone in Pahor
Izjavi za javnost, kardinal Bertone in premier Pahor © Gašper Furman, Slovenska škofovska konferenca

Danes popoldne bo kardinala Bertoneja na Brdu pri Kranju sprejel tudi predsednik republike Danilo Türk, nato si bo ogledal Bled, se ustavil na Brezjah in današnji delovni dan sklenil na večerji s slovenskimi škofi. Spomnimo, da gre za enega najvišjih obiskov s strani Svetega sedeža v Sloveniji, saj kardinal Bertone v vatikanski hierarhiji velja za drugega človeka, nekako na ravni predsednika vlade. To je tudi prvi tako visok obisk iz Vatikana po obiskih prejšnjega papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji maja 1996 in septembra 1999.

 

CELOTNA IZJAVA KARDINALA TARCISIA BERTONEJA

Hvala za vaše besede in vse, kar ste rekli novinarjem. Lahko potrdim, da sva imela lep, iskren in pozitiven pogovor, v katerem sva se ozrla na preteklost in se poskusila soočiti z različnimi problemi v duhu prijateljstva, poglobitve in razuma, ki pa zadevajo predvsem prihodnost Slovenije. Slovenija je dežela, ki je del velike evropske družine in ima svojo vrednost, dostojanstvo, zgodovino in pa tudi svoje načrte razvoja, ki jih Cerkev podpira. Kajti, kot sem ponovil tudi gospodu predsedniku vlade, Cerkev ne zahteva zase ničesar, enako Sveti sedež, sveti oče, ki ga predstavljam, kot tudi lokalna Cerkev, ki deluje tukaj v Sloveniji. Prosi namreč samo za prostor, da bi lahko izvajala svoje dejavnosti v službi ljudstva, v službi skupnega dobrega.

Pogovor med premierjem Pahorjem in kardinalom Bertonejem
Pogovor med premierjem Pahorjem in kardinalom Bertonejem © Gašper Furman, Slovenska škofovska konferenca

Za mirno rešitev mejnega vprašanja

Obravnavala sva različne probleme. Zadovoljni smo z rezultatom referenduma, predsednik je že predstavil zgodovino reševanja tega vprašanja, tudi glede posegov Svetega sedeža. Sveti sedež je velik urad (agencija), ki je zgodovinsko priznan kot urad miru, mirovnih posredovanj in urad, ki gradi odnose bratstva in solidarnosti, še posebej na najbolj vročih točkah sveta. To dejavnost izvaja zelo zavzeto, z željo po posredovanju, kadar je le-to sprejeto z različnih strani. Lani smo na primer praznovali 20. obletnico mirovnega posredovanja med Argentino in Čilom. Tako Sveti sedež na različnih koncih sveta preko nunciatur izvaja to dejavnost.

Končno rešeno vprašanje nunciature

Zato sem vesel te lepe novice glede sedeža nunciature, ki jo bom prenesel svetemu očetu v ponedeljek, ko bom z njim na kosilu. Prenesel mu bom vaše pozdrave in te lepe novice. Mislimo, da se bodo ti dobri odnosi razvijali še naprej, tudi v luči prihodnjih papeževih potovanj.

Iti skupaj naprej

Rabi bi še enkrat poudaril pozitiven izid referenduma, kar gotovo prispeva k miru na tem območju Evrope, še posebej med dvema sosednjima prijateljskima državama, kljub temu da sta bili zaznamovani z različnimi zgodovinskimi dogodki. Moramo namreč poskušati iti skupaj naprej v prihodnost. In pozitiven rezultat referenduma gre v to smer.

Za vzpostavitev vojaškega ordinariata

Govorila sva tudi o vojaškem ordinariatu. Povedal sem, da v mnogih državah, ki so tipično laične, sprejemajo to strukturo, kot korak naprej v kvaliteti za duhovno spremljanje, za formacijo, za pomoč vsem tistim, ki delujejo v vojski in za njihove družinske člane v smislu služenja miru in varnosti neke dežele. Seveda pa bo treba to še podrobneje preučiti. Imamo različne sporazume z državami vsega sveta, evropskimi, afriškimi, ameriškimi. Naj spomnim le na sporazum, ki smo ga podpisali z veliko državo Brazilijo, vsebuje pa tudi dogovor glede vojaškega ordinariata. To so lahko različni primeri, kako se soočiti s temi problemi brez predsodkov, na realističen način in v resnici.

V ekonomski krizi zavarovati najšibkejše

Govorila sva tudi o ekonomski krizi in o zavzemanjih vlade, da bi šli z gotovostjo naprej, za razliko od drugih evropskih držav, ki so v veliko težjih situacijah. Čestitam vam za vse, kar ste že storili in kar boste še storili, še posebej v dobro najšibkejših v družbi, da ne bi morali trpeti zaradi te ekonomske krize. Tudi lokalna Cerkev je veliko pomagala in daje vzor, kajti vsi moramo dati vzor pomoči, podpore in etičnih načel. Danes se veliko govori o nujnosti novih etičnih predpisov, ki naj bi tudi v finančni svet prinesla sistem, ki naj bi zares uresničil skupno dobro.

Navijam za Slovenijo!

Zaključil pa bi rad z zelo pozitivnim poudarkom tega potovanja, med katerim se bom srečal še s predsednikom republike in potem jutri vodil evharistično bogoslužje. Smo na predvečer velikega dogodka, ki bo združil ves slovenski narod, radio in televizijo. Ta najmanjši narod se bo v nogometu soočil z veliko večjimi narodi. Želim vam vse najboljše. Jaz sem zagret športnik, nekajkrat sem tudi komentiral nogometne tekme. Jutri je verjetno ne bom mogel spremljati, ker bom ravno na poti, izvedel pa bom za rezultat.

Vabljeni k ogledu fotogalerije!

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...