Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Sklep leta duhovnikov

Papež in Sveti sedež | 09.06.2010, 08:31 Marta Jerebič

V Rimu se danes začenja več srečanj ob sklepu Leta duhovnikov. Osrednji dogodek bo potekal v petek, ko bo papež na trgu sv. Petra daroval mašo, med katero bo sv. Janeza Mario Vianeja razglasil za zavetnika duhovnikov. Ob tej priložnosti se v večnem mestu mudi približno 9 tisoč duhovnikov iz 91-ih držav. Med njimi sta tudi dva avtobusa Slovencev. Enega vodi mariborski nadškof pomočnik Marjan Turnšek. Danes popoldne se bodo v dvorani Pavla VI. udeležili programa, ki ga pripravljajo cerkvena gibanja.

O tridnevnem srečanju duhovnikov je za Radio Vatikan spregovoril tajnik Kongregacije za duhovščino nadškof Mauro Piacenza. Kot je zatrdil, je namen srečanja prispevati h koreniti in pristni obnovi duhovnikov, da bi tako vedno bolj postajali istovetni s svojo zakramentalno identiteto, se poistovetili z Jezusom Kristusom, dobrim pastirjem. Nadškof Piacenza je izpostavil pomen nove evangelizacije, ki mora postati delovanje v vsakdanjem življenju, kar pomeni, da duhovniki ne postanejo ujeti v občo miselnost in omamljeni z duhom tega sveta, ampak popolnoma prepojeni s Svetim Duhom. Cilj leta duhovništva je v celotni cerkveni stvarnosti obnoviti ravno to zavest, da bo postala kvas za začetno in trajno izpopolnjevanje duhovnikov v celotnem svetu. S srečanjem želijo, da bi duhovniki začutili toplo naklonjenost Cerkve, ustvariti želijo občestveno vzdušje, izpostaviti pomen zakramentalnega bratstva ter dati novo spodbudo za pot svetosti. Želi se izreči zahvala mnogim duhovnikom, ki vsak dan, tudi v najbolj težkih razmerah, živijo, pridigajo in delajo ter z vero in odgovornostjo vršijo svoje poslanstvo do bratov in sester, je dejal nadškof. Dodal je še, da srečanje duhovnikov želi zaznamovati nov začetek globoke prenove v zvestobi, kar nakazuje tudi geslo leta duhovništva: Zvestoba Kristusu, zvestoba duhovnika. Celotna Cerkev mora zreti le v Kristusa in se neprestano spreobračati h Kristusu, najvišjemu in največjemu vzoru, ki zahteva vsakodnevno spreobračanje. Nadškof Piacenza se je med drugim dotaknil še petkove zaključne svete maše, med katero bo papež Benedikt XVI. razglasil sv. Janeza Vianeja za zavetnika vseh duhovnikov. Po Piacenzovih besedah bo sveti oče s tem dejanjem duhovnikom ponudil konkreten vzor in z Arškim župnikom pokazal, kdo je duhovnik in kaj duhovnik mora početi. Sv. Janez Vianej je namreč podoba, ki kaže, da je duhovništvo ljubezen Jezusovega Srca. Arški župnik, močno povezan z oltarjem, s tabernakljem in spovedovanjem, kaže na bistvo duhovniške službe, prav tako je oporna točka za vse tiste, ki nosijo veliko odgovornost vzgoje in izobraževanja pred in po duhovniškem posvečenju.

Papež in Sveti sedež
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...