Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Papež Benedikt XVI. sklenil obisk na Cipru (foto: www.papalvisit.org.cy)
Papež Benedikt XVI. sklenil obisk na Cipru | (foto: www.papalvisit.org.cy)

Video: Benedikt XVI. končal obisk na Cipru

Cerkev po svetu | 06.06.2010, 17:15 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je končal 3-dnevni obisk na Cipru. V poslovilnem govoru je izrazil upanje, da bodo kristjani in muslimani postali kvas za mir in spravo med Ciprčani ter bodo v tem zgled tudi drugim narodom.

Sredozemlje sestavlja bogat mozaik narodov različnih kultur. Prav zato zlasti njegovemu vzhodnemu predelu niso tuji spori in prelivanje krvi, čemur smo bili priča v zadnjih dneh. Zato je po papeževih besedah nujno treba podvojiti prizadevanja za gradnjo trajnega miru.

V tem smislu ima Ciper lahko pomembno vlogo pri spodbujanju dialoga in sodelovanja, je dejal Benedikt XVI. in obudil spomine na srečanje s katoliško skupnostjo in pravoslavnim nadškofom Krizostomom II., ki sta zgled zelo dobrega sodelovanja.

Ob koncu je besede spodbude v prizadevanju za mir na tem razdeljenem otoku namenil predsedniku in vladi. Veliko je bilo narejena z dialogom, veliko pa je treba še narediti je dejal papež in dodal: „Ko sem te dni bival na apostolski nunciaturi, ki se nahaja v tamponski coni pod upravo Združenih narodov, sem lahko na lastne oči videl žalostno razdelitev otoka in se seznanil z izgubo pomembnega dela kulturne dediščine, ki pripada celotnemu človeštvu. Prav tako sem prisluhnil Ciprčanom s severa, ki se želijo v miru vrniti na svoje domove in v prostore bogočastja. Njihove prošnje so me zares ganile“. Prav zato je bilo zelo pomenljivo papeževo dejanje posaditve in blagoslovitve oljke, simbola miru, ki ga je ponovil tudi ob odhodu. „Zbogom. Mir z vami.“ S temi besedami v grščini se je papež poslovil s Cipra.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...