Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk

Kolesarjenje na delo

| 12.05.2010, 01:38 Blaž Lesnik

Na delo se po vsej Sloveniji vsak dan prevaža veliko ljudi. Slovenci kar tri četrtine vseh osebnih prevozov ponavadi naredimo na razdaljah do pet kilometrov, okoli ena petina pa za razdalje, manjše od kilometer in pol.

To se kaže tudi pri izpustih toplogrednih plinov, saj je dobrih dvajset odstotkov izpustov v Sloveniji večinoma posledica cestnega prometa, od tega pa okoli štirideset odstotkov emisij nastaja prav z mestno vožnjo. Kolesarjenje je lahko zanimiva alternativa iz več razlogov: ne povzroča izpustov ogljikovega dioksida, v mestnih središčih je izjemno časovno učinkovita rešitev, saj se lahko kolesarji izognejo prometnim zamaškom in jim ni potrebno iskati parkirnega prostora, hkrati prihranijo denar za gorivo in parkirni prostor ter se lahko pripeljejo neposredno do točke, kamor so se odpravili, ob tem pa z rednim gibanjem sproti skrbijo tudi za svoje zdravje.

Po zgledu okoljsko ozaveščenih evropskih prestolnic, kjer je kolesarjenje že uveljavljen način prevoza, so z idejo spodbujanja kolesarjenja na delo začeli tudi pri nas. Pripravili so projekt majskega kolesarjenja na delo – »tekmovanje« trojk. O tem smo že govorili in pisali.
Z veseljem pa lahko povemo, da smo se akciji pridružili tudi sodelavci Radia Ognjišče. Sestavili smo kar tri trojke, po nepreverjenih informacijah pa se je nedavno oblikovala še četrta, ki bo v skupnem seštevku kilometrov pošteno prekašala ostale. Več o razlogih za svojo odločitev potiskanja pedal so v tokratnih Minutah za okolje povedali Urška, Urša, Mirjam, Helena in Jure. Dokazni material pa je spodaj:

 

Trojka 1: Mirjam, Jure, Urša
Trojka 1: Mirjam, Jure, Urša © Mirjam Judež

Trojka 3: Blaž, Marjan, Matej
Trojka 3: Blaž, Marjan, Matej © Mirjam Judež

 

 

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...