Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Kolesarjenje na delo

| 12.05.2010, 01:38 Blaž Lesnik

Na delo se po vsej Sloveniji vsak dan prevaža veliko ljudi. Slovenci kar tri četrtine vseh osebnih prevozov ponavadi naredimo na razdaljah do pet kilometrov, okoli ena petina pa za razdalje, manjše od kilometer in pol.

To se kaže tudi pri izpustih toplogrednih plinov, saj je dobrih dvajset odstotkov izpustov v Sloveniji večinoma posledica cestnega prometa, od tega pa okoli štirideset odstotkov emisij nastaja prav z mestno vožnjo. Kolesarjenje je lahko zanimiva alternativa iz več razlogov: ne povzroča izpustov ogljikovega dioksida, v mestnih središčih je izjemno časovno učinkovita rešitev, saj se lahko kolesarji izognejo prometnim zamaškom in jim ni potrebno iskati parkirnega prostora, hkrati prihranijo denar za gorivo in parkirni prostor ter se lahko pripeljejo neposredno do točke, kamor so se odpravili, ob tem pa z rednim gibanjem sproti skrbijo tudi za svoje zdravje.

Po zgledu okoljsko ozaveščenih evropskih prestolnic, kjer je kolesarjenje že uveljavljen način prevoza, so z idejo spodbujanja kolesarjenja na delo začeli tudi pri nas. Pripravili so projekt majskega kolesarjenja na delo – »tekmovanje« trojk. O tem smo že govorili in pisali.
Z veseljem pa lahko povemo, da smo se akciji pridružili tudi sodelavci Radia Ognjišče. Sestavili smo kar tri trojke, po nepreverjenih informacijah pa se je nedavno oblikovala še četrta, ki bo v skupnem seštevku kilometrov pošteno prekašala ostale. Več o razlogih za svojo odločitev potiskanja pedal so v tokratnih Minutah za okolje povedali Urška, Urša, Mirjam, Helena in Jure. Dokazni material pa je spodaj:

 

Trojka 1: Mirjam, Jure, Urša
Trojka 1: Mirjam, Jure, Urša © Mirjam Judež

Trojka 3: Blaž, Marjan, Matej
Trojka 3: Blaž, Marjan, Matej © Mirjam Judež

 

 

Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...