Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

O zapletih v starševstvu

| 02.05.2010, 12:51 Blaž Lesnik

V majski oddaji s p. Christianom Gostečnikom, doktorjem klinične psihologije, smo se zadržali pri zapletih v starševstvu, postavili v ospredje otroka sredi starševskega prepira in načeli novo poglavje - bolečine starševstva.

Zaplet je lahko nekaj pozitivnega
Pozitiven je zaplet takrat, ko ga tako jemljemo. Ko gre za spoznanje, da lahko nekdo drugače misli in čuti kakor mi. Te različne oblike dojemanja postajajo sčasoma zelo zastrašujoče in celo ogrožujoče, ker začnemo dojemati, da je nekdo proti nam, da nekdo ni več z nami, da noče sodelovati.
Zapleti so klic, da se vedno znova odpiraš, da drugega ponovno doživljaš kot skrivnostno, drugačno, vznemirjajoče bitje, ki ti hoče dobro.

Kakšen naj bi bil pravi odgovor?
Ljudje smo evolucijsko še zelo šibki. Živali vedo, kako je treba "vzgajati" mladiča, kje ga je treba pustiti, da zdravo tvega. Ljudje smo tu slabo napredovali. Imamo zelo dobre mame v prvih dveh letih, pri treh štirih tudi še, v puberteti pa zelo izgubljamo, saj takrat postane odgovornost staršev izjemno močna. Najslabše je imeti nevzgojenega vzgojitelja, ki ne razume svojih gojencev.

Demokratična vzgoja: ne pest in ne bonboni, ampak odgovornost
Biti demokrat v vzgoji, je najtežje, odgovorno starševstvo je zato nekaj najtežjega. Veliko lažje je otroka udariti, nastopiti z avtoriteto. Še lažje je biti permisiven, torej otroku vse dovoliti in iskati, kaj bi otrok še potreboval poleg vsega, kar ima. Najtežje je najti tisto pravo sredino, namreč naučiti otroka, da odgovarja za svoje ravnanje. Otrok je vedno odgovoren za rezultate svojega vedenja in posledice svojega obnašanja.

Kako se otrok znajde sredi starševskega prepira?
Otrok vedno ve, kdaj je izgubljen in kdaj ni več varno. Otrok bo od staršev hotel varen prostor in ga bo izzival, si ga bo širil. Vse življenje bo hodil k mami po varnost, ljubezen, sočutje in k očetu po ponos in pohvalo. Kjer je starševstvo (moška in ženska narava) izžrlo očetovstvo in materinstvo, bo otrok vedno vstopal v ta konflikt. Vedno, kadar se otrok znajde v tem, je to zanj največja katastrofa, prava nuklearna vojna.

Spolna zloraba - najhujši zaplet, ki se za vedno vpiše v otrokovo duševnost
Do spolne zlorabe ne pride zaradi moralne izprijenosti, pokvarjenosti nekega človeka, temveč govorijo strokovnjaki o organski telesni motnji. Ti starši, moški, tudi duhovniki so organsko moteni. Gre za zaplet v njihovih možganih, ker se najbolj vzburijo ob otroku. Tu ni problem celibata v Cerkvi. Tudi če ves celibat odpravimo, pedofilije ne bomo. Pedofilija je nekaj, kar je izven tega. Je pa res, da se bodo moški in ženske, ki imajo pedofilske težnje, vključili v celibat, saj bodo tudi na ta način iskali otroke.

Dokler pedofilije ne bomo vzeli zares, bomo kriminalna družba
Ti ljudje imajo to v sebi in se svojih dejanj ne zavedajo. So popolnoma v drugem svetu, ko to počnejo, zato tudi vsa svoja pedofilska dejanja zanikajo. To so najhujši zapleti. Mi točno vemo, da tudi če je en tak primer, je to preveč. In ko se to pojavi v duhovniških vrstah, med pedogogi, učitelji, psihologi ali trenerji, ljudmi, ki imajo stik z otroki, potem vemo: del teh ljudi pride tja zato, ker tam iščejo svoje žrtve. Dokler teh stvari ne bomo vzeli zelo zelo zares, bomo kriminalna družba.

Napoved junijske oddaje: Bolečine starševstva
Čustveni svet staršev se vedno odraža tudi v otroku. Prvi otrok je zaznamovan z očetom, drugi z materjo, tretji z zakonom in četrti z družino (pri naslednjih otrocih, če so, se vzorec ponovi). Ker otrok vedno skrbi za svoje starše. Prvi otroj je odsev čustvenega sveta očeta. Zelo globoko ga bo doživljal: če je oče jezen, besen, poražen (in si morda tega niti ne prizna), bo otrok ta bes nenehno izražal kot prevodnik. Tipični primeri, o katerih bomo govorili: ločeni oče, ki odhaja iz družine, depresivna in jezna mati itd.

Naslednja oddaja bo v živo 5. junija (sobota ob 11h).

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.