Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Praznik češenj v Mačkoljah

| 28.05.2010, 08:27 Matjaž Merljak

Leto je naokrog, pomlad si utira pot in v Mačkoljah pri Trstu je že vse nared za 48. PRAZNIK ČEŠENJ, priljubljeni vaški praznik s skoraj petdesetletno tradicijo. Zadnji konec tedna v maju se v tej breški vasici zbere množica obiskovalcev.

Rumeni plakati z rdečimi češnjami jih vabijo na prijetno druženje - člani in sodelavci Slovenskega prosvetnega društva Mačkolje (njegov predsednik je Niko Tul), ki že od leta 1963 skrbi za izvedbo praznika, jim poleg izvrstnih jedi, pijač in sladkih češenj ponujajo bogat kulturno-zabavni program in ples ob glasbi priznanih skupin.

Letošnja izvedba se bo na mačkoljanski "Métežici" začela v petek, 28. maja, trajala pa bo, po že ustaljeni navadi, do ponedeljka, 31. maja. Plesno-glasbeni del programa so prireditelji letos zaupali skupinam Alter Ego, 3 Prašički in Kraški ovčarji, nedeljsko popoldne bodo popestrile živahne melodije godbe na pihala od Svetega Antona pri Kopru. Še posebno zanimiv pa bo ponedeljkov nastop folklorne skupine Srbskega kulturnega društva "Mostovi", v katerem se zbirajo pripadniki srbske narodne skupnosti iz Trsta. V različnih starostnih zasedbah bodo predstavili pisan izsek iz bogate zakladnice srbskih ljudskih plesov.

Podrobne informacije o sami prireditvi so dosegljive na spletni strani.

Praznik češenj Mačkolje
Praznik češenj Mačkolje © ARO

 

.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...