Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Večer krščanskih izročil v Clevelandu, 2010 (foto: Tone Ovsenik)
Večer krščanskih izročil v Clevelandu, 2010

Večer krščanskih izročil v Clevelandu

| 30.05.2010, 18:07 Matjaž Merljak

Lepi mesec maj se premika k koncu, saj je danes že zadnja nedelja. Na Binkoštno nedeljo je bilo zopet slovesno v cerkvi svetega Vida v Clevelandu. 22 mladih je prejelo zakrament svete birme, zvečer tega dne pa smo se zbrali ob obhajanju večera slovenskih krščanskih izročil.

Lepi mesec maj se premika k koncu, saj je danes že zadnja nedelja. Na Binkoštno nedeljo je bilo zopet slovesno v cerkvi svetega Vida v Clevelandu. Nad dvaindvajsetim birmancem je škof Edvard Pevec raztegnil roko in jim podaril sedem darov Svetega Duha, ki so: modrost, umnost, svet, moč, vednost, pobožnost in strah božji. V obredu tega zakramenta je maziljenje s sv. krizmo na čelo birmanca, ki je znamenje posvečenja kristjana Bogu. S tem maziljenjem prejme birmanec ljubezen Odrešenika Jezusa Kristusa in popolnost Sveta Duha, s katerim je on napolnjen in prejme neizbrisen znak Svetega Duha, kateremu odslej pripada in mu služi. Tem dvaindvajsetim fantom in dekletom se je pridružila še ena deklica in prvikrat prejela zakrament prvega svetega obhajila.

Procesija, Cleveland 2010
Procesija, Cleveland 2010 © Tone Ovsenik

Na predvečer praznika Marije Pomagaj na Brezjah smo se zbrali ob kapelici Lurške Matere Božje v molitvi. Vse se je začelo v kapelici sami z branjem Svete besede in pridigo, ki jo je imel svetoviški župnik, Jože Božnar. Župnik Janez Kumše je nato vodil molitev rožnega venca med potjo, procesijo do votline, kjer se je pobožnost nadaljevala z petjem Marijinih pesmi, pete litanije Matere Božje in blagoslovom. Zbrala se nas je kar lepa številka rojakov, saj je bil večer topel in prijazen. Kapelica in votlina s parkom je lepo oskrbovana med visokimi drevesi in cvetlicami, tako se človek lahko poglobi v molitev in poslušanje božje besede.

Marijin praznik v Clevelandu
Marijin praznik v Clevelandu © Tone Ovsenik

Župnija Marije Vnebovzete je pa v soboto, 15. maja, vodila takoimenovani walkathon v spomin nedavno preminulega ravnatelja šole. Zbralo se je 150 hodcev na ta lepi sončni pomladanski dan, ki so hodili in s tem nabrali in presegli cilj zneska, ki je bil 5,000 USD. Hvaležen je seveda župnik vsem udeležencem in darovalcem, saj gre za podporo župnijske šole.

Župnik Janez Kumše pa jutri spet vodi svoj kolesarski tek na Slovensko pristavo. Vsako leto se njemu pridruži kar nekaj kolesarjev in se popeljejo skupaj na Pristavo. Zberejo se pred župnijo in se podajo na 75 kilometrov dolgo vožnjo. Na cilju pa imajo ožji piknik.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.