Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Binkoštno srečanje Essen 2010 (foto: Matjaž Merljak)
Binkoštno srečanje Essen 2010

Binkoštno srečanje v Essnu

| 25.05.2010, 08:05 Matjaž Merljak

V Essnu v Nemčiji je 23. maja 2010 potekalo tradicionalno binkoštno srečanje. Na največji letni prireditvi med Slovenci v Porurju se je zbralo skoraj dvesto ljudi. Dogodek pripravlja Slovenska katoliška misija v Essnu, ki jo vodi župnik Lojze Rajk.

Srečanje se je začelo s sveto mašo v cerkvi svete Gertrude (Jedrti) v Essnu. Daroval jo je mons. Janez Pucelj, z njim so somaševali župnik Rajk, Martin Mlakar in prelat dr. Tolksdorf iz essenske škofije.

Mons. Pucelj je v pridigi dejal, da so binkošti dar vstajenja. "Ljudje se veselimo srečanj, to binkoštno srečanje je blagodejno za naše srce, za našo vero. Zato ker nas okrepi v nekoliko večjem številu, kakor se zbiramo običajno k slovenskim mašam ... Povezujemo se med seboj v molitvi. Vez molitve med nami je tista vez, ki jo Duh Božji vrši, da se čutimo nečemu pripadni, da vemo kam spadamo, da ne bi bili izgubljeni v tem svetu, ne v tujini, da bi vedeli in čutili, da nas spremlja Bog in da nas spremlja navsezadnje molitev toliko vernih ljudi, ki smo povezani v Gospodovi Cerkvi."

Spregovoril je o vsebini praznika, ki prinaša upanje v današnji svet. Poleg mnogo hudega se dandanes zgodi tudi mnogo dobrega, so ljudje, ki želijo storiti dobro in njihovo blagodejnost začutimo tudi mi. "Vsako delo je božja pobuda v našem srcu in našem življenju," je še poudaril mons. Pucelj. Poudaril je še, da so binkošti spet danes za nas. Govorica duha je govorica razumevanja, govorica, ki pride človeku v srce, da spozna, kaj je hotel človek povedati, ko je govoril, kaj mi Duh govori v srcu, v življenju: "Kogar je prevzela božja dobrota in čuti, kaj je prejel od Boga, bo v njem zrasel pogum, da bo sposoben delati dobro, ne glede na to, kaj prejema od ljudi."

Ljubezen do Boga je glavna stvar, v kateri moči lahko uresničujemo evangelij. Duh Božji nas je zbral, on nas zbira vedno znova pri evharistiji, je še dejal mons. Puclje in nadaljeval: "Kolikor imate možnost, da se udeležujete maše v slovenskem jeziku, vam to znova in znova priporočam. To je naš delež pri reševanju sveta danes. Bog nam je dal v tisoč in več let lahko v slovenskem poslušamo in oznanjamo to življenje vzbujajočo božjo besedo, da obhajamo v našem jeziku sveto bogoslužje in da je v našem narodu in kulturi na poseben način to razvito in tu se čutimo duhovno doma. Zato je v tujini toliko lepše obhajati sveto bogoslužje, dajati čast Bogu v svojem jeziku."

 

Binkoštno srečanje Essen 2010
Binkoštno srečanje Essen 2010 © Matjaž Merljak

Pri maši je pel zbor Slovenski cvet iz Moersa, ki deluje že 32 let in ga vodi Istok Kešpret. Nekaj pesmi je zapel tudi pri srečanju, ki se je nadaljevalo v dvorani pod cerkvijo. Nastopila je tudi folklorna skupina Bled, pravzaprav njen podmladek. Za zabavo je poskrbel ansambel Odmev iz Celje, zbrane je pozdravil predsednik Izseljenskega društva Slovenija v svetu, Boštjan Kocmur. Poudaril je, da rojaki s tem srečanjem že več kot 50 let dokazujejo zvestobo pri ohranjanju kulture in krščanskem omike ter medsebojno povezanost. Kot nam je še povedal Lojze Rajk, to srečanje združuje ljudi: "Skupaj se dobijo stari prijatelji in doživijo kulturno doživetje brez nespodobnega govorjenja in glasbe. Nekateri se zadržijo pozno v noč." Na srečanje so prišli tudi udeleženci iz Koelna, Dueseldorfa, Aachna.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...