Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Materinski dan pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu 2010 (foto: Tone Ovsenik)
Materinski dan pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu 2010

Pripravljajo se na večer krščanskih izročil

| 21.05.2010, 08:08 Matjaž Merljak

V ponedeljek bo praznik Marije Pomočnice, na predvečer pa se Slovenci po svetu zberejo ob večernih molitvah. Tudi rojaki v Clevelandu se bomo zbrali v skupni molitvi, in sicer pred kapelico Lurške Matere Božje, kjer se že zbiramo od evharistične obljube v Philadelphii. Molitev rožnega venca, petih litanij Matere Božje in blagoslova bo vodil svetoviški župnik, Jože Božnar v družbi drugih slovenskih duhovnikov. O drugih dogodkih poroča Tone Ovsenik.

V nedeljo, 9. maja, je bil v naši deželi Materinski dan, dan ko se vsi zahvalimo našim materam za življenje, gojenje in vodstvo skozi življenjsko pot, saj nas spremljajo povsod in vedno, tudi ko jih več ni in se čutimo toplino srca. Ker je dan posvečen družinam, so si naši slovenski šoli odločili javnega praznovanja naslednjo nedeljo in tako imajo družine neokrnjeno priložnost dan preživeti skupaj v družinskem krogu. Otroci obeh slovenskih šol so pripravili materinsko proslavo v nedeljo, 16. maja. Obenem so pa bile tudi graduacije absolventov slovenskega pouka. Pri svetem Vidu je teh bilo šest in pri Mariji Vnebovzeti pa dva. Svetoviška mladina je pripravila pomladansko akademijo v dvorani po maši in graduaciji. Osnovnošolci Marije Vnebovzete so se potrudili in pripravili materinsko proslavo v pravem smislu. Mladina je deklamira in pela pesmice svojim mamicam. Po kratkem programu so pa očetje postregli mamicam in gostom z zajtrkom.

Zbor Korotan
Zbor Korotan © Tone Ovsenik

Majsko kronanje je pa tudi v navadi pri nas in sicer osnovnošolci slovesno kronajo lepo okrašeni kip Matere božje pred oltarjem, sicer ob strani v prezbiteriju. To kronanje v cerkvi Marije Vnebovzete je potekalo v ponedeljek, 17. maja, ob 19:00 z branjem Božje besede, rožnim vencem, litanijami Matere Božje, kronanjem in blagoslovom. V cerkvi svetega Vida so pa to pobožnost izvedli v nedeljo, 16. maja po pol enajsti maši.

Pretekli teden je gostovala med nami delegacija Rotary Kluba iz Maribora. Podarili so 12,000 slovenskih knjig Slovenskemu muzeju in arhivu v petek zvečer, 14. maja, v sklopu programa Odprta knjiga, Open book. Med zbranimi so bili tudi pomembni gostje: škof Edvard Pevec je otvoril večer z blagoslovom, nagovoril nas je zvezni senator George Voinovich, mestni svetnik Michael Polenšek in zastopnik clevelandske javne knjižnice, ter pozdravil nas je zastopnik mariborskega Rotary Kluba, Igor Klančnik. Te knjige naj bi služile rojakom, odraslim kakor tudi mladini, saj so knjige raznovrstne. Večer je pa pripravil nas štajerski rojak, generalni konzul, Jurček Žmauc s pomočjo asistentke Johane Bajc.

Prireditev Odprta knjiga, Cleveland, 2010
Prireditev Odprta knjiga, Cleveland, 2010 © Tone Ovsenik

.

Prireditev Odprta knjiga, Cleveland, 2010
Prireditev Odprta knjiga, Cleveland, 2010 © Tone Ovsenik

Kot vsako pomlad nas je tudi to pot razveselil z svojim koncertom mešani pevski zbor Korotan. Da je bil koncert in večer še bolj pester, je zbor letos povabil goste na oder. Iz Chicaga so se z avtobusom pripeljali člani novo ustanovljenega zbora Špendov. Ime so si nadeli po nedolgo preminulem patrom Valentinom Špendovom, saj je gojil slovensko besedo in pesem med rojaki v Chicagu mnogo let in vzpodbujal ohranitev teh med rojaki v vetrovnem mestu. Iz domačih vrst je pa Korotanov koncert popestril še zbor mladih fantov, Mi smo mi. To so mladi študentje, ki so vzljubili slovensko pesem in jo želijo gojiti še vnaprej. So pa po večini sinovi članov zbora Fantje na vasi. Koncert je zelo lepo uspel kakor tudi zabava, ki je sledila. Prvič smo v Clevelandu slišali v živo glasbo bratov Avsenik v izvedbi treh klarinetov.

Mi smo mi
Mi smo mi © Tone Ovsenik

.

Zbor Špendov iz Chichaga
Zbor Špendov iz Chichaga © Tone Ovsenik

.

Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.