Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko
Misijonar J. Mujdrica med rojaki po slo. maši v Chapel End na tiho nedeljo 2010 (foto: Stanislav Cikanek)
Misijonar J. Mujdrica med rojaki po slo. maši v Chapel End na tiho nedeljo 2010

Novice iz Anglije

10.05.2010, 15:50 Matjaž Merljak

V času po veliki noči se v slovenski skupnosti na Otoku ni prav veliko dogajalo. Hvala Bogu tudi nobeden od tukaj živečih rojakov ni bil poklican v večnost – kar se že redko zgodi. Na belo nedeljo, 11. aprila, je bila slovenska sv. maša v kapeli »Našega doma«. Udeležilo se je je kar lepo število londonskih Slovencev. Pri sv. maši so z navdušenjem peli nadvse lepe slovenske velikonočne in vstajenjske pesmi.

Župnik Stanislav Cikanek je bila od 12. do 22. aprila odsoten iz Londona. Najprej je bil na pomladanski pastoralni konferenci slovenskih izseljenskih duhovnikov iz Evrope, ki je - kot smo že poročali - potekala na Mirenskem Gradu pri Gorici. Naslednje dni je uredil še nekaj obveznosti v Sloveniji, imel je tudi nekaj prijetnih srečanj: med drugim v zdravstvenem domu Marijinih sester v Štepanji vasi z misijonarjem Francetom Buhom, s katerim je pred štiridesetimi leti začel misijonariti na Madagaskarju. Srečal se je tudi z družino Anamarije in Julijana Taljata - slednji med študijem v Londonu pol leta bival v Našem domu. Župnik Cikanek se je srečal tudi z novomeškim škofom Andrejem Glavanom. Še posebej je naročil pozdrave vsem Slovencem v Angliji in vse vabi na evharistični kongres v Celju, v nedeljo 13. junija. Nepozaben bo ostal tudi obisk pri srčno dobrih Mastnakovih na Golem Brdu v župniji Preska in pri dobri katoliški družini Nosanovih v Medvodah.

Letošnja mednarodna maša je bila v westminsterski stolnici londonske katoliške nadškofije Westminster v ponedeljek, 3. maja, ob 10.30 uri dopoldne. V Angliji je po novem prvi ponedeljek v maju dela prost dan. Bogoslužje je vodil novi westminsterski nadškof Vincent Nichols ob somaševanju pomožnega škofa Patricka Lyncha, ki je pri škofovski konferenci odgovoren za priseljence ter škofa Thomasa McMahona ordinarija škofije Brentwood. Zadnji se še posebno zavzema v obrambi »ilegalnih« priseljenih in pogosto izkoriščanih delavcev. Somaševalo je tudi približno petdeset duhovnikov-kuratov iz treh londonskih škofij. Vsak od teh predstavlja svojo narodnostno skupnost. Teh pa je samo med katoličani v Londonu nad 40. Mednje spadajo tudi Slovenci. Tako je bilo pri sv. maši veliko število ljudi iz več kot 40 dežel sveta. Navzočih je bilo tudi precej uglednih osebnosti iz civilne družbe in politikov – parlamentarcev.

London je gotovo ena od najbolj svetovljanskih prestolnic sveta, dom raznih izseljenskih skupnosti, ki so prišle v mesto v iskanju zaščite pred preganjanji in da bi si izboljšale svoj ekonomski položaj. Zelo veliko novih priseljencev je katoličanov in njihove socialne, pastoralne ter duhovne potrebe so se pokazale v tukajšnjih cerkvah in župnijskih skupnostih. Mnogi pred kratkim naseljeni v Londonu doživljajo izkoriščanje na delovnih mestih. Naša Cerkev in naša vera, ki jo vodi katoliška socialna doktrina, od nas zahteva, da skupno nastopimo in spregovorimo v obrambo pravic le-teh. Ta mednarodna sv. maša je bila darovana v čast sv. Jožefu delavcu, posvečena pa je bila podpori vseh priseljenih delavcev, ki jih je v Londonu samo med katoličani na tisoče – predvsem takih, ki so se zatekli na Otok pred različnimi preganjanji ali prišli za delom pred kratkim.

Misijonar J. Mujdrica med rojaki po slo. maši v Chapel End na tiho nedeljo 2010
Misijonar J. Mujdrica med rojaki po slo. maši v Chapel End na tiho nedeljo 2010 © Stanislav Cikanek

Pojdimo še nekoliko nazaj. Na 5. postno ali tiho nedeljo, 21. marca, je bilo srečanje s slovensko skupnostjo in slovensko sveto mašo v Chapel Endu (Nuneaton) za slovenske rojake, ki živijo v Birminghamu, Coventry-ju in okolici. Sv. maša je bila tokrat za pokojnega Janeza (Janka) Prevca, ki je odšel s tega sveta v večnost 24. decembra lani. Spominjali so se tudi drugih pokojnih rojakov iz Nuneatna in okolice. Po sv. maši so imeli srečanje v župnijski dvorani, kjer so tudi tokrat Sajetovi, Novakovi, Prevčevi in drugi rojaki postregli z različnimi domačimi dobrotami. Zakaj se ustavljamo tako daleč nazaj? Kaj je bilo posebnega pri tem srečanju?

Posebno obeležje mu je dal misijonar jezuit, p. Janez Mujdrica, ki se je na potovanju iz Zambije v Slovenijo ustavil v Londonu. Rojaki so bili veseli dveh duhovnikov. Misijonar je pri sv. maši bral evangelij in imel lepo pridigo tako v slovenskem kot tudi v angleškem jeziku. Srečanja sta se udeležila velika prijatelja in znanca misijonarja patra Janeza, Alojz in Margaret Slana iz Shelfielda ali Walsalla pri Birminghamu. Patra poznata še od časa, ko je pripravljal svoj magisterij na univerzi v Birminghamu. Zakonca Slana bosta 23. decembra letos obhajala 60-letnico svoje poroke. Poročila sta se v katoliški cerkvi sv. Frančiška Asiškega. Margaret je bila takrat še Anglikanka, pred nekaj leti pa je prestopila v katoliško Cerkev. Imeli so dosti razlogov, da so se po sv. maši v župnijskih prostorih, kljub postnemu času, pogostili in poveselili. Misijonar Janez je tako razvnel prisotne rojake, da so nazadnje vsi veselo prepevali lepe slovenske pesmi. Celo starejše mame in tudi tiste v visoki starosti, ki jih je začel že spomin precej zapuščati, so se pridružile pesmim, ki jih je začenjal p. Janez tako, da so se vsi temu čudili. Vsi skupaj pa so tudi veselo nazdravili letošnjima poročnima slavljencema, Alojzu in Margareti Slana, ob njunem častitljivem poročnem jubileju. Že kar pozno zvečer so se razšli z željo, da se zopet kmalu vidimo.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...