Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Sodelovenje pri Natovi paradi (foto: Tone Ovsenik)
Sodelovenje pri Natovi paradi

Pestro dogajanje v Cleveladu

| 09.05.2010, 18:02 Matjaž Merljak

Tone Ovsenik tokrat poroča o slovesnosti prvega svetega obhajila pri Mariji Vnebovzeti, o obisku glasbenikov iz Vipavske doline in o sodelovanju clevelandskih Slovencev na NATO-vi paradi v Virginii.

Bil je lep dan, ki ga je naredil Gospod, v nedeljo, 25. aprila, ko so v cerkvi Marije Vnebovzete prejeli zakrament v Telesu in krvi Jezusa Kristusa, prvo obhajilo, šest mladih slovenskih otrok. Čeprav je bila deževna noč, se je zjasnilo, ko so v procesiji z župnikom ti mali otroci pobožno stopali v cerkev. Med nagovorom je župnik Janez Kumše nadvse lepo nagovoril prvoobhajnce o navodilih tega zakramenta, kaj vse pomeni, ki ga nam je dal Gospod sam pri Zadnji večerji. Župnik je povabil te male pred oltar in se sam tudi usedel mednje na otroški stol, kakor v slikah iz svetega pisma, ko je Jezus sedel med otroci in jim dajal navodila. Izredno lep prizorček, ki ga bodo ti mali ohranili v srcih vse tja v odrasla leta.

Nedelja je bila tudi dan svetovnih poklicev. Pri mašah smo molili za vse tiste, ki se pripravljajo na zakon, za tiste ki bodo posvečeni v duhovnike in diakone, za tiste ki se bodo zaobljubili v sveto redovno življenje in za neporočene, ki so posvetili svoje življenje služiti Gospodu. Kot ljudje vere, smo prosili našega vstalega Gospoda naj nas vodi in varuje na naši življenjski poti.

Prvo obhajilo pri Marij Vnebovzeti, Cleveland
Prvo obhajilo pri Marij Vnebovzeti, Cleveland © Tone Ovsenik

 

Prvo obhajilo pri Marij Vnebovzeti, Cleveland
Prvo obhajilo pri Marij Vnebovzeti, Cleveland © Tone Ovsenik

 

V času moderne tehnike in hitrega razvijanja teh se je govorilo med sestankom farnega sveta, da bi tudi župnija Marije Vnebovzete ustvarila svojo spletno stran, kot jo ima že župnija Svetega Vida.

V Cantonu, blizu Clevelanda, je bila ustanovljena prva katoliška radijska postaja, ki oddaja od zore do noči. Program vsebuje cerkveno življenje in vsakdanja navodila o krščanskem življenju.

V soboto zvečer, 24. aprila, so nas pa obiskali rojaki iz Vipavske doline z bogatim večerom s pesmimi, glasbo in kulinariko v dvorani Marije Vnebovzete. Pripravili so nam pristno vipavsko večerjo, prikazali film, ki je opisal Vipavsko dolino, tudi zgodovinsko in oktet fantov nam je zapel šopek slovenskih pesmi, ki je navdušil navzoče. Zabaval nas je pa tudi harmonikaš z svojimi melodijami. Spet lep slovenski večer.

 

Gostje iz Vipavske doline v Clevelandu
Gostje iz Vipavske doline v Clevelandu © Tone Ovsenik

 

V soboto, 1. maja, smo se clevelandski Slovenci udeležili NATO parade v Norfolku, v zvezni državi Virginii. To parado organizirajo članice te zveze vsako leto že desetletja. Vsaka država ima svojo reprezentanco, ki pokaže svoje posebnosti. Slovenci smo v paradi pokazali slovenski kozolec in čebelnjak z glasbo in seveda tudi našo kulinariko. Slovenski del pač organizira slovenska vojska s polkovnikom Zabukovcem na čelu.

 

Natova parda v Norfolku, skupinska fotografija
Natova parda v Norfolku, skupinska fotografija © Tone Ovsenik

 

Natova parada v Norfoklu
Natova parada v Norfoklu © Tone Ovsenik

Danes je pa materinski dan, dan ko počastimo naše mamice in stare mame.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.