Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko
Spomenik duhovnikom v Benečiji (foto: Miran Mihelič)
Spomenik duhovnikom v Benečiji | (foto: Miran Mihelič)

Spomenik slovenskim duhovnikom

07.05.2010, 08:00 Matjaž Merljak

V fari Dreka, pri cerkvi Device Marije, tik pod grebenom Kolovrata v Slovenski Benečiji, so konec aprila, blagoslovili postavljen spomenik pokojnim zavednim beneškim duhovnikom: Jožefu Gošnjaku, Ivanu Siniku, Antonu Domenisu, Mariu Lavrenčiču in Valentinu Birtiču.

Kot je ob tej priliki blagoslova spomenika povedal msgr. Marino Qualizza, so vsadili v srca kos slovenske tisočletne zgodovine teh krajev. Spomin na duhovnike zadnjega stoletja, so obnovili z namenom, da bodo še naprej, tudi prihodnjim rodovom, odpirali oči o tukajšnji slovenski kulturi, vernosti in sploh slovenski zgodovini. Obuditev spomina čutijo kot dolžnost, saj so živeli in doživeli v tolikih letih, marsikaj čudnega, izrednega in tesno povezanega s krščansko vero. Vsa ta leta so branili in ohranjali svoj domači jezik, njih pametne navade in tako učili rodove, da bi znali upoštevati, kar jim je bilo izročeno v posvetnem in verskem življenju, med seboj neločljivo povezanega.

Na obrazih prisotnih je bilo videti veliko zadovoljstvo, veselje, da je vse to ostalo živ vsakdan, do današnjih dni, kar daje priložnost, da lahko marsikaj versko in kulturno opuščenega oživijo in častijo.

Msgr. Qualizza je še izrazil prepričanje, da tudi sedanji rod ne bo pozabil, da so v deželi Furlaniji Slovenci nekaj posebnega, kar bogati življenje cele skupnosti različnih narodov. Prav zato ne smejo nikoli skriti in še manj zatajiti tega kar so, sicer se ne pokažejo vredni njih staršev in prednikov.

Posebej je treba poudariti, da je slovenska zgodovina povezana s Cerkvijo. Prav zato, je bil ta dogodek, ta dan, priložnost, za povabilo upokojenega škofa Battistija kot misijonarja, ki je bil njih dobri pastir skoraj trideset let in jih podpiral tudi v zahtevah po vrnitvi ukinjenih pravic. To je dokazal tudi v pridigah, čeprav mu osebno ravno ni koristilo. Vselej je dajal zgled, da velja resnica več kot materialne koristi. Cerkev mora iti naprej po Evangeliju za dobro sveta, da ostanejo te vasi žive in polne vere v življenje.

 

Spomenik duhovnikom v Benečiji
Spomenik duhovnikom v Benečiji © Miran Mihelič

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...