Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež o nedelji Svete Trojice

Papež in Sveti sedež | 30.05.2010, 15:07 Petra Stopar

„Po velikonočnem času, ki se je preteklo nedeljo zaključil z binkoštnim praznikom, je v bogoslužju nastopil čas t. i. navadnih nedelj med letom. To ne pomeni, da se mora vnema kristjanov zmanjševati. Gre za prav nasprotno držo. Okrepljeni z delovanjem milosti smo poklicani napredovati v ljubezni do Boga in do bližnjega.“ S temi besedami je papež Benedikt XVI. začel svoj opoldanski nagovor zbranim na trgu svetega Petra v Vatikanu ter vsem, ki so ga spremljali po radiju ali ob TV zaslonih.

Nedelja Svete Trojice na neki način povzema razodetje Boga, ki smo ga doživljali v obhajanju velikonočnih skrivnostih, je dejal papež Benedikt XVI. Dodal je, da "um in človeški govor nista najbolj prikladna za pojasnjevanje življenja Svete Trojice, odnosa med Bogom Očetom, Sinom in Svetim Duhom". Vendar so cerkveni očetje že v prvih stoletjih skušali približati skrivnost enega Boga v treh Osebah, ki so jo osebno doživljali v globoki veri.

Spomnil je, da se Sveta Trojica naseli v nas na dan našega krsta. Ko se pokrižamo, se spomnimo, da smo bili krščeni v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Navedel je misel teologa Romana Guardinija, ki utemeljuje znamenje križa pred molitvijo, da bi nas to dejanje zbralo in usmerilo v Boga naše misli, srce in voljo. Po molitvi pa se pokrižamo, da bi Božji dar, ki smo ga prejeli, ostajal v nas. V znamenju križa in v imenu živega Boga je po papeževih besedah vsebovano oznanilo, ki rojeva vero in navdihuje molitev.

"Podobno, kot je Jezus apostolom obljubil, da jih bo Duh resnice vodil do vse resnice (prim. Jn 16,13), se dogaja pri nedeljskem bogoslužju", je dejal sveti oče. Duhovniki nam od tedna do tedna delijo kruh Božje Besede in evharistije. Zato je sveti arški župnik vernike spominjal, da je ravno duhovnik tisti, ki nas povezuje z Bogom. Ob rojstvu nas je vključil v Božje življenje, potem nas spremlja na našem zemeljskem romanju. Za končno srečanje z Bogom nas spet duhovnik umije v krvi Jezusa Kristusa. Ob koncu svojega opoldanskega nagovora je sveti oče spodbudil, naj v molitvi prosimo za zvestobo v pravi in globoki veri in naj nas v tem podpira priprošnja Device Marije. Bila je prvo bitje popolnoma naseljeno s Sveto Trojico.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.