Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar

Papež v Portu: vere ne vsiljujemo, ampak jo predlagamo

Cerkev po svetu | 14.05.2010, 13:21 Petra Stopar

Papež Benedikt XVI. je s sveto mašo v Portu sklenil 4-dnevni obisk na Portugalskem. Vernike je pozval, naj skupaj z njim postanejo pričevalci Kristusovega vstajenja. Poudaril je, da vere ne vsiljujemo, ampak jo predlagamo.

Papež je pri maši v Portu, Marijinem mestu, kot ga imenujejo, znova poudaril, da človek brez Boga ne pozna prave poti in tudi ne more razumeti samega sebe. Pred velikimi razvojnimi problemi narodov, ki nas skoraj vodijo v brezupen položaj in vdajo, nam v pomoč prihajajo Jezusove besede, da je On vedno z nami vse dni do konca sveta. Čeprav nas ta gotovost tolaži in pomirja, nas to ne odvezuje dolžnosti, da ne bi stopali v stik tudi z drugimi. Kot je dejal sveti oče, moramo premagati skušnjavo, da bi se omejili na to, kar še imamo ali mislimo da imamo svojega, in na varnem. To bi za prisotnost Cerkve v svetu, ki je v skladu s težnjo Svetega Duha po širjenju lahko samo misijonarska, pomenilo umirati na obroke.

Kristjan je v Cerkvi in s Cerkvijo Kristusov misijonar, poslan v svet. To je neodložljivo poslanstvo vsake cerkvene skupnosti,“ je dejal papež in poudaril, da ničesar ne vsiljujemo, ampak predlagamo! Področje delovanja ad gentes pa danes po papeževih besedah ne zajema le nekrščanske narode in oddaljene dežele, ampak tudi družbeno kulturna okolja. V zadnjih letih se je namreč spremenil antropološki, kulturni, družbeni in verski okvir, zato je Cerkev poklicana, da se sooči z novimi izzivi in stopi v dialog z različnimi kulturami in religijami.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...