Petra StoparPetra Stopar

Papež Portugalce pozval, naj branijo življenje in družino

Cerkev po svetu | 14.05.2010, 09:16 Petra Stopar

Papež Benedikt XVI. je v nagovoru pri srečanju z organizacijami za socialno pastoralo poudaril pomen zastonjske ljubezni sredi sveta, ki vse bolj poudarja in živi pravilo močnejšega. Izrazil je globoko podporo vsem, ki nasprotujejo splavu in porokam istospolnih parov.

Benedikt XVI. je pri srečanju z organizacijami za socialno pastoralo močno poudaril vlogo dobrega Samarijana. Ob tem je prisotne opozoril, da je dobri Samarijan Jezus sam, ki vsakomur ponuja zastonjsko ljubezen, pomoč in skrb. Kristus nas kliče, da ga posnemamo v skrbi za vse, ki so sredi današnjega sveta zapuščeni in zanemarjeni. Ob tem, ko se Cerkev zaveda, da je nemogoče ponuditi primerno pomoč vsakemu posamezniku, je trud za dobrobit družbe in posameznikov neizogiben. Jezus nam ob tem naroča: »Pojdi in tudi ti tako delaj!« in nam po papeževih besedah tudi daje moč, da delimo z drugimi njegovo ljubezen. Papež je še pokazal na stanje sedanje družbe in na čas v katerem živimo. Po njegovih besedah je družbeno gospodarska kriza, kriza kulture in duhovnosti priložnost za inovativne načine oznanjevanja Božje besede. Cerkev se tako lahko vključi v družbo na nov način in znova ponudi Jezusovo ljubezen tistim, ki jih je družba postavila na rob preživetja. To je čas, je še nadaljeval papež Benedikt XVI., ko iz sedanje generacije lahko zrase nova množica Božjih služabnikov, ki bodo pripravljeni brezpogojno služiti bližnjemu.

Papež je ob koncu svojega nagovora izrazil globoko podporo vsem socialnim in pastoralnim pobudam, ki se v svojem delovanju borijo zoper družbene mehanizma, ki odobravajo in spodbujajo splav. Svoj nagovor je sklenil z Marijinim klicem k strpnosti, molitvi in odpuščanju.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.