Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Po zaslugi kardinala Ratzingerja ostrejši ukrepi v ZDA

Cerkev po svetu | 11.04.2010, 11:56

Na obtožbe zoper papeža, da je vedel za pedofilske škandale so se po vsem svetu odzvali številni škofi, ki ostro obsojajo zlorabe otrok, hkrati pa so jasno poudarili papeževo nedolžnost in zavzemanje za resnico.

Med njimi je tudi nadškof iz Washingtona Donal Wuerl, ki je za Radio Vatikan takole dejal: "Moj prvi odziv je bil tale: kako je mogoče, da se je vse to zgodilo? Kako je mogoče, da so duhovnikom, ki so spolno zlorabljali otroke, zaupali druge naloge? Vse to je sprožilo globoko spraševanje vesti in takoj smo sprejeli zelo ostre ukrepe. Na prvo mesto smo postavili žrtve, kar pa je bilo mogoče zaradi posredovanja Svetega sedeža še v času papeža Janeza Pavla II. in pod vodstvom takratnega kardinala Ratzignerja."

Z njegovo pomočjo so sprejeli predpise, ki so spremenili cerkvene zakone in omogočili postopke za hitrejšo odstranitev duhovnikov v primeru zlorab. "O tem se takrat ni veliko govorilo, še več, ameriški tisk se za te ukrepe, ki so v središče postavili žrtve, sploh ni zmenil. Prepričan sem, da nam je sveti oče pokazal vzor, kako pristopiti k tistim, ki trpijo," je še dejal washingtonski nadškof.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...