Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Lech Kaczynski z ženo Mario (foto: nn)
Lech Kaczynski z ženo Mario

Svet pretresen nad nesrečo poljskega leta

Svet | 10.04.2010, 13:14

Sožalje ob smrti številnih poljskih predstavnikov javnega življenja, med njimi tudi predsednika Lecha Kaczynskega, so že izrazili številni državniki. Sožalje Varšavi so poleg papeža Benedikta XVI. izrazili tudi Evropska unija, Združeni narodi, ZDA in številni voditelji evropskih držav.

V Varšavi je poljski premier Donald Tusk sklical izredno sejo vlade, predsednik parlamenta Bronislaw Komorowski, ki je v skladu z ustavo sedaj prevzel predsedniške dolžnosti, pa je razglasil teden žalovanja. "V žalovanju smo združeni - ni levice ali desnice," je dejal. Zastave pred predsedniško palačo so spustili na pol droga, ljudje pa pred njenim vhodom polagajo cvetje in prižigajo sveče.

Papež Benedikt XVI. je v telegramu poljskemu narodu zagotovil svoje molitve za pokojne, žalujočim svojcem pa izrazil globoko sožalje ter jim zagotovil duhovno bližino. Med umrlimi v letalski nesreči, je sveti oče poleg številnih poljskih visokih uradnikov z družinami omenil nekdanjega poljskega predsednika v izgnanstvu Ryszarda Kaczorowskega, vojaškega škofa Tadeusza Ploskega, pravoslavnega nadškofa Mirona Chodakowskega in evangeličanskega pastorja Adama Pilcha.

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da je "globoko pretresena" ob letalski nesreči in smrti predsednika. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle pa je poudaril, da je to zelo "tragična ura" za poljski narod. Prepričan je, da je Evropa izgubila pomembne ljudi in poudaril, da v tem trenutku Nemčija trpi skupaj s Poljaki.

Sožalje je izrazil tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in predsednica Litve Dalia Grybauskaite, ta je poudarila, da je imel Kaczynski sočutje do Litovcev in da je bilo sodleovanje med narodoma dobro.

Novica o tragični smrti poljskega predsednika Lecha Kaczynskega je globoko pretresla in užalostila tudi slovenskega predsednika Danila Türka. Kaczynski je po njegovem mnenju dal izjemen prispevek za zmago in utrjevanje demokracije na Poljskem in v Evropi in je bil eden markantnih političnih voditeljev našega časa.

Premier Borut Pahor pa je poudaril, da je Poljska pod Kaczynskim uredila odnose s sosedami in začela pospešen in uspešen razvojni zagon. Kaczynski je bil element tega uspeha, je ocenil Pahor. Obenem je predsednik slovenske vlade omenil, da sta se s Kacynskim dobro poznala in je slednji Pahorja večkrat povabil na Poljsko. "Izgubljamo prijatelja, Poljska pa je izgubila voditelja," je dejal Pahor. Izrazil je tudi sožalje poljskemu narodu in napovedal, da bo sožalje osebno izrazil tudi poljskemu premieru.

Kdo je Lech Kaczynski?

Lech Kacynski, ki je umrl v sobotni letalski nesreči na zahodu Rusije, je bil za predsednika Poljske izvoljen decembra 2005. Zavzet katolik je med vernim poljskim narodom Poljaki užival velik ugled, Evropejcem pa je bil znan predvsem kot neizprosen pogajalec v sklopu Evropske unije.

Poljska javnost je Lecha Kacynskega najprej spoznala kot filmskega igralca, saj je pri trinajstih letih skupaj z bratom dvojčkom Jaroslawom igral v mladinskem filmu z naslovom "O tistih dveh, ki sta ukradla mesec".

Dvojčka sta se rodila 18. junija 1949 v Varšavi. Med drugo svetovno vojno so njuni starši sodelovali v varšavskem uporu proti nemški zasedbi, sam Lech pa je bil aktiven podpornik in sodelavec voditelja poljskega sindikalnega gibanja Solidarnost Lecha Walese, ki se je uprlo poljskemu komunističnemu režimu.

Oba brata sta pred vstopom v politiko študirala pravo in leta 2001 ustanovila desnousmerjeno stranko Zakon in pravičnost (PiS), ki je poudarjala nacionalne vrednote in svarila pred nevarnostjo, ki naj bi Poljski grozila iz Berlina in Moskve, hkrati pa se je zavzemala za tesno sodelovanje z ZDA.

Politični vzpon Lecha Kacynskega se je začel leta 2000, ko je prevzel položaj ministra za pravosodje, nato je bil župan Varšave, decembra 2005 pa je bil izvoljen za naslednika dotedanjega predsednika države Aleksandra Kwasniewskega. Manj kot leto dni po njegovi izvolitvi je bil za predsednika vlade imenovan njegov brat Jaroslaw, na Poljskem pa se je začela vladavina konservativne desnice.

Brata Kaczynski sta se na oblast povzpela z obljubo uspešne države, boja proti korupciji in dediščini komunizma, veliko pozornosti pa sta namenjala tudi religiji. Od treh glavnih političnih sil v državi je PiS edina, katere številni politiki so na primer zahtevali zapis prepovedi splava v ustavo.

Med kolegi v Evropi sta veljala za evroskeptika in zagrizena borca za pravice Poljske. Odločno sta nasprotovala širši integraciji Evropske unije, ki sta jo videla predvsem kot gospodarsko povezavo, in stalno opozarjala pred nevarnostjo dominacije starejših članic nad ostalimi. Najbolj očitno je to prišlo do izraza med sprejemanjem Lizbonske pogodbe.

Lech Kaczynski se je leta 1978 poročil s prijateljico iz študentskih časov Mario, rodila pa se jima je hčerka Marta, zdaj stara dvajset let.

Oba z ženo Mario sta umrla v današnji nesreči letala na poti iz Varšave v Smolensk na zahodu Rusije, kjer naj bi se udeležila slovesnosti ob 70. obletnici pokola poljskih vojakov v Katinskem gozdu. Letalo tupoljev 154 je ob pristanku zadelo krošnje dreves in treščilo ob tla. Na krovu je bilo 88 potnikov, nesreče pa ni preživel nihče.

V skladu z ustavo bo predsedniške dolžnosti po smrti Kaczynskega prevzel predsednik parlamenta Bronislaw Komorowski, ki prihaja iz vladajoče Državljanske platforme (PO) in se je nameraval na jesenskih predsedniških volitvah skupaj s Kaczynskim potegovati za predsedniški stolček.

Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...