Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
"Ljudski papež"

Peta obletnica smrti papeža Janeza Pavla II.

Cerkev po svetu | 02.04.2010, 06:00

Danes obhajamo 5. obletnico smrti božjega služabnika papeža Janeza Pavla II. Sveto mašo zadušnico je že v ponedeljek zanj daroval njegov naslednik papeže Benedikt XVI., v ljubljanski stolnici pa bo sveto mašo zanj v ponedeljek daroval ljubljanski nadškof Anton Stres.

Že ob pogrebu pokojnega poljskega papeža so mladi vzklikali: „Svet takoj!“ ter s tem izrazili željo ljudstva, da bi ga kmalu razglasili za svetnika. Več o tem, kako daleč je postopek, je za naš radio povedal udeleženec specializacije za omenjeno področje na Kongregaciji za zadeve svetnikov Simon Lorber: „Kljub temu, da se je ta postopek začel s papeževim spregledom prej kot običajno, torej običajno se začne najprej pet let po kandidatovi smrti, verjetno zaradi obsežnosti dokumentacije ta postopek še čaka, da pride pred razne komisije.“ Znano je, da se je škofijski postopek tako v Rimu kot v Krakovu že zaključil, kdaj bo končan tudi postopek v celoti, pa za daj še ni določeno.

Umrl ob 21.37

Današnji veliki petek je spominski dan smrti papeža Janeza Pavla II. Gospod ga je poklical k sebi 2. aprila 2005 - v večeru prve sobote in na vigilijo praznika Božjega usmiljenja ob 21. uri in 37 minut. V trenutku zemeljskega slovesa so bili ob svetem očetu njegovi najožji sodelavci, na Trgu svetega Petra pa več desettisočglava množica vernikov, ki je molila rožni venec. Že nekaj minut zatem je namestnik vatikanskega državnega tajništva nadškof Leonardo Sandri novico o smrti svetega očeta sporočil zbranim na trgu. Papeža so pokopali 8. aprila v kripti bazilike sv. Petra. Na predvečer praznika apostolov Petra in Pavla istega leta se je uradno začel škofijski postopek za njegovo beatifikacijo, in sicer sočasno v Rimu in Krákovu. Ta del postopka so slovesno sklenili 2. aprila 2007, na drugo obletnico smrti poljskega papeža. S tem je dokumentacijo prevzela Kongregacija za zadeve svetnikov.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...