Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Drevi spominska maša ob obletnici smrti papeža Janeza Pavla II.

Papež in Sveti sedež | 29.03.2010, 14:03

Ob bližnji peti obletnici smrti papeža Janeza Pavla II. bo nocoj ob 18. uri v baziliki Sv. Petra spominska sveta maša. Daroval jo bo njegov naslednik Benedikt XVI. in njegov dolgoletni tesni sodelavec, ki je poljskega papeža tudi pokopal in dovolil predčasni začetek postopka za njegovo beatifikacijo.

Papež Janez Pavel II. je umrl 2. aprila leta 2005. Ker je letos na ta dan veliki petek in ker smo v velikem tednu, so se v papeškem uradu za bogoslužna opravila odločili, da bo obletna sveta maša kar danes. Janez Pavel II. je umrl zvečer pred praznikom Božjega usmiljenja. Od zemeljskega življenja se je poslavljal na očeh sveta. Z bolečino na obrazu obenem pa z vedrino duha je sprejemal zadnje tedne svojega življenja. Tako smo imeli vsi dovolj časa za razmislek o tem, kdo je bil in da se Bogu zahvalimo zanj.

Že ob pogrebu so mladi začeli vzklikati „svetnik zdaj!“ Zato je Benedikt XVI. na predvečer praznika apostolov Petra in Pavla dal dovoljenje za začetek škofijskega postopka za njegovo beatifikacijo. Dve leti zatem oziroma na tretjo obletnico smrti Janeza Pavla II. se je začel drugi del postopka, ki poteka na Kongregaciji za zadeve svetnikov v Rimu. Benedikt XVI. je takrat dejal, naj postopek speljejo hitro, a dosledno po vseh predvidenih cerkvenopravnih predpisih.

Čeprav so mnogi upali, da bo Janez Pavel II. razglašen za blaženega že za letošnjo peto obletnico smrti, se to ne bo zgodilo. Zato so prihodnji dnevi, pa tudi nocojšnja sveta maša priložnost, da se mu z zaupanjem priporočamo.

Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...